El fracàs de la cimera contra la sequera ha tornat a tensar les relacions entre el Govern i els partits de l'oposició. I és que la reunió d'aquest divendres per definir una estratègia de país per abordar la sequera va acabar sense cap mena d'acord. L'endemà mateix, però, el PSC va instar l'executiu de Pere Aragonès a convocar una nova trobada. Però el Govern no veu "cap sentit" a convocar una altra cimera contra la sequera a curt termini, tal com han explicat a l'Agència Catalana de Notícies fonts governamentals.

No obstant això, el Govern assegura que continuarà en contacte amb els grups parlamentaris per arribar a consensos sobre la qüestió de la sequera. El Govern, però, també critica que el PSC hagi demanat una nova reunió només 12 hores més tard de la cimera d'aquest divendres. A Palau creuen que el PSC és conscient que no ha estat "a l'altura de la situació" i afegeixen que l'executiu sí que ho estarà.

Així doncs, el Govern no té prevista cap nova cimera a curt termini. Malgrat la manca d'acord de la cimera de l'aigua d'aquest divendres, l'executiu d'Aragonès tirarà endavant totes les mesures que ja estaven consensuades en el document abordat a la reunió de divendres.

La cimera fracassa per una manca d'acord al voltant del règim sancionador

La cimera d'aquest divendres entre Govern i partits per fer front a la sequera ha fracassat. Segons ha indicat la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, no s'ha arribat a cap mena d'entesa perquè no hi havia consens al voltant del règim sancionador, que el decret llei aprovat ja preveu tot i que no especifica cap calendari.

Doncs bé, Jordà ha assenyalat que el punt sobre el règim sancionador "ha saltat" perquè un grup parlamentari (no ha especificat quin, però es referia al PSC) no estava d'acord amb la proposta d'acord que portava el Govern.

El règim sancionador és un dels punts que la proposta d'acord del Govern plantejava. Concretament, proposava establir un període diferit (una moratòria) d'aplicació del règim sancionador per excés de dotació d'aigua fins a l'1 de juliol, una data que ja es movia del que el Govern havia plantejat inicialment, que era el mes de juny.

"Finalment, perquè tothom se sentís més còmode, la data escrita en el document d'acord era l'1 de juliol", ha explicat Jordà. Tot i això, ha remarcat que en aquest punt un grup parlamentari concret no hi ha estat d'acord, en referència al PSC. El punt del règim sancionador, han indicat fons de la negociació a l'ACN, era l'únic que requeria aprovar un nou decret llei per ser aplicat.