Petit parèntesi en la marató de negociacions per formar Govern en que es troba immersa Esquerra Republicana. La direcció del partit, amb Oriol Junqueras al capdavant, s'ha reunit aquest matí amb els seus aliats bascos d'EH Bildu. Ha estat una trobada telemàtica que ha encapçalat, per la part basca, Arnaldo Otegi

Segons fonts coneixedores de la trobada, les dues delegacions han aprofitat per analitzar la nova etapa política que s'obre a partir de les eleccions del 14 de febrer i, especialment, l'impacte en la política espanyola que té el resultat dels comicis, amb una victòria clara de l'independentisme que per primera vegada supera el 50% dels vots. En aquesta entrevista amb ElNacional.catOtegi subratllava la importància que l'independentisme pogués superar aquesta fita com a carta de presentació internacional. Ara bé, advertia que amb una vegada no n'hi hauria prou, que és el mateix que defensa ERC. 

Durant la campanya electoral, ERC va comptar amb la participació d'Arnaldo Otegi en el seu míting central celebrat a Girona. Va ser un cop d'efecte per als republicans, que amb l'empenta abertzale van voler acallar les crítiques de la part més abrandada de l'independentisme que els acusa d'haver renunciat a l'objectiu de fer la República. 

Sintonia pel diàleg

La sintonia entre ERC i EH Bildu ve de lluny. Totes dues forces s'han presentat conjuntament a les eleccions europees i comparteixen un acord estratègic a Madrid per actuar de manera coordinada al Congrés i al Senat. L'aliança s'ha traduït en el pacte per la investidura de Pedro Sánchez i, posteriorment, per als pressupostos generals de l'estat.

Republicans i abertzales coincideixen en que el més útil pels seus respectius territoris no és "el no a tot" i la confrontació, sinó apostar per tendir ponts i obrir vies de diàleg amb el govern de Pedro Sánchez. De fet, la coordinació existent entre els dos partits contrasta amb la divergència d'estratègies que ERC i Junts per Catalunya mantenen al Congrés dels Diputats