El viatge del president, Pere Aragonès, tenia també agenda privada, com és habitual en aquesta mena de visites. El que ja no és tan habitual és que la visita privada sigui una reunió formal amb un altre president, com és aquest cas. Aragonès es va reunir ahir al vespre amb el ministre president de Flandes, Jan Jambon, com ha explicat ell mateix a través del seu compte de Twitter. Des del Govern s'argumenta que la trobada va ser "privada i informal".

Jambon, en canvi, va optar per fer l'habitual fotografia amb banderes incloses i publicar la trobada a través de les xarxes, on ha detallat  que la reunió amb Aragonès ha servit per parlar de la importància dels semiconductors i que Catalunya i Flandes són importants hubs digitals. Explica, a més, que amb motiu de la presidència belga de la UE va convidar el Govern a una cimera de regions.

Captura de Pantalla 2022 10 21 a les 18.17.46
Piulada de Jan Jambon sobre la reunió amb Pere Aragonès

Jambon, representant del partit nacionalista flamenc N-VA, ha estat un dels polítics europeus que més s'ha distingit per denunciar la repressió de l'Estat contra l'independentisme català i per fer costat als polítics que es troben a l'exili. Precisament Aragonès va agrair-li aquest suport quan el va rebre al palau de la Generalitat el juliol de l'any passat i va destacar que el president flamenc era "el màxim representant d'una de les nacions europees que més ha entès què ha passat a Catalunya aquests últims anys i que més solidaritat ha mostrat cap a les aspiracions de llibertat de la nació catalana".

Durant aquella visita a Barcelona, en què Aragonès va estar acompanyat de la consellera Victòria Alsina, el president va anunciar que els dos governs havien assentat les bases per a un nou pla Catalunya-Flandes que s'havia d'aprovar aquest any per fixar "l'espai i el marc de col·laboració entre els dos països".

El passat mes de febrer van ser les conselleres de Justícia, Lourdes Ciuró, i la d'Exteriors les qui van visitar al polític flamenc, que les va rebre a la seva residència oficial a Brussel·les. També en aquell cas hi va haver fotografia oficial i comunicat de la reunió.

Això no obstant, ahir la visita d'Aragonès a Jambon no figurava a l'agenda del viatge oficial d'Aragonès. I tampoc es va comunicar des del Govern ni es va publicar l'habitual piulada o la fotografia oficial, com sí ha fet el govern flamenc. La raó, segons fonts del Govern, és que era una trobada "privada" i "informal".

Viatge amb polèmica

El viatge d'Aragonès d'aquesta setmana ha servit per reprendre les relacions amb els màxims representants de la Comissió Europea, després de set anys en què el veto de l'Estat espanyol ha impedit el govern de la Generalitat accedir a les altes instàncies europees. 

El president es va reunir dijous amb el comissari de Justícia, Didier Reynders. La trobada, que havia de girar al voltant de la polèmica per l'espionatge de Pegasus, s'ha vist envoltada per la polèmica, després que el comissari es va interessar per la sentència que imposa un 25% del castellà a les aules i va emplaçar el president a complir les sentències dels tribunals. Aquest divendres, el viatge ha acabat amb una reunió amb el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton.

La setmana vinent serà el líder del PSC, Salvador Illa, qui viatjarà a Brussel·les, en el seu cas per reunir-se amb tres comissaris.