De Soto del Real a Brussel·les. De candidat a candidat. De president a conseller cessats pel 155. Junts per Catalunya ha organitzat aquest migdia una connexió pública entre els seus dos caps de llista a les eleccions del 26-M, les europees i les municipals de Barcelona, Carles Puigdemont i Joaquim Forn. L'un a la presó, l'altre a l'exili. Diversos missatges, però un d'essencial: "els vots els porten a casa". Així ho ha verbalitzat Elsa Artadi, a qui se li ha trencat la veu en veure'ls a la pantalla. 

Feia 560 dies que tots dos no parlaven, des de finals d'octubre de 2017, quan mig Govern va decidir marxar al cor d'Europa després de la Declaració d'Independència. Forn, en aquell moment conseller d'Interior, va optar per tornar i allò va dur-lo directament a la presó. Des d'aquell comiat a Bèlgica que no es veien les cares. Fins avui. 

Des de la sala de videoconferències de la presó, amb la mitja hora de rigor després de la qual l'ha tallat el funcionari del centre penitenciari, Forn s'ha dirigit a Puigdmeont i als presents a la seu de JxCat a Barcelona en un to animat i fins i tot bromista. Amb un somriure d'orella a orella ha transmès serenor i ha deixat clar que "quan s'han volgut acarnissar contra nosaltres ens hem enfortit més, en sortirem més forts del que vam entrar". És més, l'alcaldable de JxCat per Barcelona ha confessat que "a vegades penso que ho passeu pitjor vosaltres que nosaltres" i ha convidat a que "siguem forts, tot aquest esforç i sacrifici no serà en va, no patiu més per nosaltres": Forn, a més, els ha posat deures de cara a la meitat final de campanya, "anar a passar el rasclet, queda una setmana, és molt de temps i queden molts indecisos". 

Puigdemont assentia a les paraules de Forn. El president, ara cap de llista de JxCat a les europees, ha reconegut que veure'ls empresonats i al judici li fa sentir "una ràbia immensa, però també un orgull molt gran". Ha volgut aprofitar també per lloar "el lideratge i l'eficàcia" amb la qual va gestionar Forn els atemptats del 17 d'agost a Barcelona, al capdavant de la conselleria d'Interior. I ha posat aquella actitud com l'exemple del que cal ara, "algú altre podria haver quedat aplatanat". 

D'aquí a dos diumenges, el 26 de maig, els ciutadans tornen a estar cridats a les urnes per duplicat, a les eleccions europees i les municipals. Des de JxCat avisen que "la gent veurà dues urnes, però ha de tenir clar que hi ha només una papereta". La de JxCat, s'entén.