Més retrets a Junts. Tot plegat després que la formació de Carles Puigdemont hagi decidit desmarcar-se de l'acord a què van arribar amb Esquerra Republicana, el PSC i els comuns que reconeix per primera vegada el castellà com a llengua d'ús a l'escola i delega a cada centre la decisió, i alhora defineix la llengua catalana com a "centre de gravetat" del sistema d'educatiu. Ara, els de Salvador Illa i Jéssica Albiach han continuat amb els seus retrets cap a Junts per aquesta decisió, que ja van començar la setmana passada, i han avisat de la necessitat de mantenir el pacte amb els quatre partits.

 

Així s'ha pronunciat aquest matí la viceprimera secretària del PSC, Lluïsa Moret, que ha demanat a Junts que posi l'acord "per damunt d'interessos partidistes". "Demanem a tots els grups que la defensin clarament perquè és una gran oportunitat", ha dit, i no ha tancat la porta a tirar endavant la iniciativa encara que els de Carles Puigdemont se n'acabin desmarcant (i, per tant, amb una majoria parlamentària del PSC, ERC i els comuns). Per Moret, el procés de modificació de la normativa està encara "en la primera fase" i cal veure "com avança i quines diferents etapes va passant".

Similarment, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha afirmat que no contempla ni entendria que Junts es despengi de l'acord pel català. "La reforma garanteix la continuïtat d'un model que ha ajudat a sentir-nos un sol poble, i qui digui el contrari falta a la veritat", ha afirmat. "Que hi hagi forces polítiques disposades a carregar-se aquest consens i posar en risc la protecció del català demostra qui fa política pensant en el país i qui ho fa pensant en el partit". A més, Mena ha opinat que la mesura serveix per defensar el català a les escoles, i fins i tot ha reivindicat la necessitat d'"ampliar el consens" incloent-la al Pacte Nacional per la Llengua.

Satisfets amb les mesures de Sánchez

Una baixada generalitzada de combustible de vint cèntims per litre per a tota la població o un topall al gas, que podria situar-se en 50 euros/MWh. Finalment, Pedro Sánchez ha anunciat aquest dilluns les mesures amb les quals pensa pal·liar els efectes de la pujada de preus. Demà s'aprovarà a través d'un decret en Consell de Ministres per fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra. El govern espanyol no volia revelar el seu contingut fins que no passés el Consell Europeu, on esperaven aconseguir alguna cosa, que finalment ha estat una "excepció ibèrica" per a Espanya i Portugal per a limitar el preu del gas. El ministre Félix Bolaños ja ha contactat amb els grups parlamentaris per a traslladar els detalls de la iniciativa, que esperen que compti amb un ampli consens. Totes aquestes mesures duraran fins al 30 de juny. Menys el topall al gas, que necessita el vistiplau de Brussel·les, la resta entraran en vigor l'1 d'abril.

Sobre aquestes qüestions, els socialistes han celebrat el paquet de mesures del Govern espanyol, i han reclamat "que tothom estigui a l'altura", en una referència explícita al Partit Popular. Als conservadors, Moret ha demanat que "recuperin el sentit d'estat", i ha recordat que són el primer partit de l'oposició. Per la seva banda, els comuns han elogiat també l'anunci de Sánchez, i ha instat el Govern català a seguir la mateixa línia per fer front a l'emergència social arran de la guerra a Ucraïna. Així, mena ha lamentat que les propostes que els liles han fet al president Pere Aragonès "no han tingut resposta".