L’exeurodiputat d’ERC Bernat Joan, que va ser membre del Parlament Europeu entre el 2004 i el 2007, ha adreçat una carta al president de l’Eurocambra, David Sassoli, on li retreu que hagi pres la decisió de no lluitar pel dret dels eurodiputats electes Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín a prendre possessió dels seus escons.

En la missiva, Joan es mostra “sorprès” un cop ha conegut que “el Parlament europeu no reivindicarà la posició d'europarlamentari per a Oriol Junqueras davant el Tribunal de Luxemburg” i que delegui la decisió final en “el Regne d'Espanya, profundament hostil als catalans”.

Així mateix, ha lamentat que Sassoli tampoc “no hagi emparat els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín, que encara no han pogut ocupar els seus escons”.

“Que els representants de dos milions i mig llargs de ciutadans de la Unió Europea no ens puguin representar al Parlament xoca frontalment amb els valors europeus”, assegura l’exeurodiputat, que també lamenta que la Unió Europea posi “els interessos d’Espanya per sobre la democràcia”.

Text íntegre de la carta

A l’atenció de David Sassoli, President del Parlament europeu

Benvolgut president,

He llegit a diversos mitjans de comunicació que el Parlament europeu no reivindicarà la posició d'europarlamentari per a Oriol Junqueras davant el Tribunal de Luxemburg. M'ha sorprès extraordinàriament que el parlament de tots els europeus delegui en el Regne d'Espanya, profundament hostil als catalans, la decisió sobre un elegit en les darreres eleccions al Parlament europeu. També em sorprèn que el Parlament no hagi emparat els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín, que encara no han pogut ocupar els seus escons.

Que els representants de dos milions i mig llargs de ciutadans de la Unió Europea no ens uguin representar al Parlament xoca frontalment amb els valors europeus. L'escarni als votants, a tots els que hem escollit aquests tres representants, és manifest.

Com a europeista, em preocupa especialment que les institucions europees deleguin les seves responsabilitats, en comptes d'afermar-se com a embrió d'una Europa política cada vegada més unida. La Unió Europea és encara tan feble que no pot aguantar la pressió d'un estat membre com Espanya? La Unió Europea continuarà posant els interessos d'Espanya per sobre de la democràcia? La Unió Europea posarà en perill la democràcia a tot el continent per evitar l'autodeterminació de Catalunya?

Fent un mínim exercici d'empatia, podeu entendre com ens sentim els dos milions i mig d'europeus que vàrem votar Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín i no els podem veure representant-nos al Parlament?

Salutacions ben cordials, d'un europeu profundament preocupat per la manca de substància del Parlament de tots els europeus.

Bernat Joan i Marí, MPE (2004-2007)