El govern espanyol ja ha adjudicat l'elaboració del retrat oficial de l'expresident Mariano Rajoy al pintor Hernán Cortés, que tindrà un cost de 75.000 euros, segons recull el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d'aquest dimarts. Es tracta de l'única oferta rebuda per part d'un artista, el mateix que va plasmar Felipe González, Jose María Aznar i al rei Felip VI, per dur a terme el tradicional 'Servei de realització d'un retrat de l'expresident D. Mariano Rajoy', tal com consta a l'anunci de formalització de contractes que adjudica la Sotsdirecció General de l'Oficina Pressupostària i de Gestió Econòmica recollit per Europa Press. Però, quant va costar pintar els presidents anteriors?

Rajoy tindrà el segon retrat oficial més car, després d'Aznar

Segons les dades de la Secretaria General de la Presidència del Govern, el de Mariano Rajoy serà el segon retrat més car de la democràcia. Al seu antecessor, el socialista José Luis Rodríguez Zapatero, els van ser adjudicats 38.500 euros per al retrat del francès Pierre Gonnord. En el seu cas, no va encarregar una pintura, sinó una fotografia. Abans que ell, el de José María Aznar va costar 82.600 euros, el més costós de tots els presidents. Va ser encomanat al mateix artista que Rajoy, Hernán Cortés Moreno. El pintor també va retratar anteriorment un tercer expresident, Felipe González, per un cost de 69.600 euros. Abans que ells, i encara pagant en pessetes, Daniel Quintero Miquelajáuregui va cobrar 4.460.000 pessetes (aproximadament 26.805 euros) per plasmar Leopoldo Calvo Sotelo, i 5.575.000 (uns 33.506 euros) pel retrat d'Adolfo Suárez.

felipe vaig veure quadre pintura rei hernan talls|corts
L'artista Hernán Cortés també va pintar el rei Felip VI

El pintor que va retratar Rodrigo Rato, Esperanza Aguirre, la reina Letícia...

Hernán Cortés Moreno (Cadis, 1953) ha pintat ja alguns dels retrats oficials que llueixen a la seu del Consell de Ministres del Complex de la Moncloa, on es troben tots els retrats oficials dels caps de l'Executiu des de 1978. Membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Cadis des de 1994, medalla d'honor de la de Granada i fill predilecte de la seva ciutat natal, firma els retrats de nombrosos polítics, entre ells els dels expresidents Felipe González i José María Aznar. També n'ha pintat alguns del Rei Joan Carles I i, per encàrrec de l'Ajuntament de Madrid, va pintar a l'avui Reina Letícia quan es va convertir en Princesa d'Astúries. En el Consell d'Estat ja penja el que va pintar del qui va ser el seu president entre 1996 i 2002, Íñigo Cavero. L'exvicepresident i exdirector de l'FMI Rodrigo Rato, l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre, els exministres Rafael Arias Salgado i Ángel Gabilondo, l'empresària Alicia Koplowitz i l'arquitecte Norman Foster són altres personalitats retratades per Cortesa Morenor. També són obres seves els polítics encarregats pel Congrés i el Senat amb motiu del XXX aniversari de les primeres eleccions democràtiques, amb els set 'pares' de la Constitució a la Cambra Baixa i personalitats dels 30 anys de democràcia.