“El control del territori, que és clau per a exercir el poder, està en mans independentistes”, així ho ha afirmat l'exsubdirector del Centre d’Intel·ligència de les Forces Armades (CIFAS) d’Espanya, el general de la Brigada d’Infanteria Juan Bautista Sánchez Gamboa. El general considera que Catalunya ja és com Afganistan, on Espanya ja ha perdut tot el control del territori i ara està en mans dels Mossos d'Esquadra i "d'organitzacions radicals" que segons afirma avançen pel mar i només els hi queda el control aeri. 

Sánchez Gamboa ha relatat que perquè es produeixi un pas definitiu, només seria necessaria que “desarmessin dues unitats militars” que hi ha a Catalunya i “tancar les vies de comunicació”.

Taula de diàleg

En un article al Nuevo Diario, titulat "Kabul, El Prat" que va publicar el passat 29 de setembre i que ara es pot llegir en obert, l'excap de la subdirecció del CIFAS, estableix un paral·lelisme entre la “taula de diàleg” del govern espanyol amb la Generalitat i les converses que van tenir els presidents nord-americans com Barack Obama amb part dels talibans a Doha per estabilitzar Afganistan i la retirada de les tropes nord-americanes, o el conflicte de Bòsnia-Hertzegobina. 

Sánchez Gamboa escriu "a Doha els talibà exigien la retirada de les forces americanes i aquí es vol la retirada de l'Estat espanyol; a Doha s'asseuen radicals integristes d'un costat i demòcrates en un altre, aquí també”. De la mateixa manera, situa l’anàlisi de la situació en les funcions dels serveis d’intel·ligència com no només “generar escenaris” sinó “contemplar entre aquests el pitjor de tots”. Així, en base a aquestes anàlisis és l’autoritat qui, en darrera instància, pren una decisió o una altra. D’aquí arriba a la reunió del president espanyol Pedro Sánchez amb el president Pere Aragonès, “on es negocia entre el govern de la nació i el govern regional”. 

Territori perdut 

El número dos de la intel·ligència militar escriu que "la Moncloa s’asseu a la taula de negociació en condicions de franca inferioritat perquè no té clars els seus objectius i la relació de forces sobre el terreny està totalment desequilibrada”. A més, alerta, que “el control del territori, clau per exercir el poder, està en mans independentistes“.

En aquest sentit, avisa que el control territorial és exercit per les forces policials, però cal tenir present els grups radicals i organitzacions nacionalistes extremes, que segons afirma "algunes de les quals tenen formació paramilitar segons hem vist al seu modus operandi: són mobilitzades amb eficàcia i actuen gairebé amb total impunitat a les ordres de moviments polítics radicals, amb el vistiplau dels altres“, fent referència a suposats membres de Comitès de Defensa de la República que haurien rebut entrenament militar.

 

Imatge principal: Desfilada de les Forces Armades a Barcelona l'any 2021 / ACN