El veto a Antonio Baños de la Junta Electoral de l'Assemblea Nacional Catalana ha provocat una allau de crítiques. El procés per elegir al nou secretariat nacional, que culminarà amb la publicació dels resultats aquest diumenge vinent, ja no comptarà amb la presència de l'excap de llista de la CUP ni tampoc d'una llista de noms que s'han vist exclosos per no haver complert amb el reglament electoral de l'entitat independentista.

La Junta Electoral de l'ANC va decidir ahir apartar a Baños del procés per a l'elecció de la nova directiva, tot per haver participat en una tertúlia d'El Món a Rac1, la qual cosa entrava en contradicció amb la normativa en establir-se que no es poden fer entrevistes, presentacions, ni tampoc no es pot participar en actes i tertúlies, perquè així hi hagi una visibilització de candidats equitativa.

L'entitat ha defensat la decisió, que ha estat rebutjada per diversos perfils polítics de dins i fora de l'ANC. El seu vicepresident i que va ser mà dreta de Jordi Sànchez, Agustí Alcoberro, ha assenyalat que la decisió d'apartar a Baños ha estat un error de l'entitat i ha deixat entendre que no coincideix amb la decisió de la Junta Electoral. "Si el company Antonio Baños no pot ser candidat al Secretariat Nacional de l'ANC és que estem fent alguna cosa malament", ha assenyalat en un missatge aquesta matinada.

L'expresident d'Òmnium Cultural i ara diputat de Junts per Catalunya, Quim Torra, ha lamentat la decisió i ha convidat la resta de candidats que sí que han rebut el vistiplau de l'entitat a demanar la readmissió de l'exdiputat cupaire.

A part, l'escriptora i editora Liz Castro va anunciar una decisió contundent: no votarà en les eleccions del Secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana, que van començar de forma telemàtica aquest dimarts, fins que no rebi algun tipus d'explicació sobre l'exclusió de Baños i d'altres candidats. "Aparèixer en una tertúlia no és fer campanya", va afirmar la que va ser membre del secretariat nacional.

Al mateix temps, l'economista Xavier Sala-i-Martin ha exigit una "bona" explicació a l'exclusió de Baños perquè a la seva manera de veure la participació en una tertúlia de ràdio "és una excusa que no cola".

L'ANC es defensa

La Junta Electoral de l'entitat ha defensat que tots els candidats van ser informats dels requisits per presentar-se a la direcció i les normes estrictes que els candidats han de seguir durant la campanya i que, entre elles, hi ha la prohibició de no fer campanya electoral utilitzant mitjans diferents dels establerts per l'organització.