Les eleccions catalanes d'aquest 14 de febrer han posat en evidència, un cop més, les diferències territorials polítiques a Catalunya. Enguany, seguint la tradició, el país ha recuperat el mapa polític de tres colors: el verd de Junts per Catalunya ha imperat a Girona i Lleida; el groc d'ERC, a Tarragona, i el vermell del PSC, a Barcelona, especialment al cinturó litoral.

Pel que fa a l'àmbit municipalista, JxCat és el partit que ha guanyat en més municipis de Catalunya en aquestes eleccions. En concret, la formació de Puigdemont i Borràs s'ha imposat a 561 localitats i 24 comarques. El segon partit amb més victòries municipals és ERC, que ha guanyat en 264 localitats i 10 comarques. El PSC s'ha posicionat com la força més votada en 106 municipis, la majoria de l'àrea metropolitana, on hi ha molta població, i ha guanyat en vuit comarques. 

Però per ser més concrets, el resultat electoral es pot analitzar carrer a carrer. En el mapa que hi ha a continuació, les seccions censals estan pintades segons quin va ser el partit més votat a cadascuna. Fent-hi clic es mostren els vots que ha rebut cada un dels partits amb representació parlamentària. Es pot fer una cerca per veure què ha votat el veïnat, carrer a carrer.

 

Els resultats per municipis 

Entre els municipis que han votat majoritàriament JxCat destaquen Girona, Manresa, Figueres, la Bisbal d'Empordà, Olot, Sant Cugat del Vallès i Sant Quirze del Vallès. Entre les 24 comarques on s'ha imposat hi ha l'Alt Empordà, el Baix Empordà, l'Urgell, el Bages, el Ripollès, la Conca de Barberà, el Solsonès, el Pla d'Urgell, la Garrotxa, el Gironès o el Pla de l'Estany, entre d'altres.

ERC ha guanyat a Lleida, Tortosa, Amposta, Gandesa o la Seu d'Urgell, i a les comarques de la Terra Alta, el Segrià, la Ribera d'Ebre, el Priorat, l'Alta Ribagorça, l'Anoia, Noguera, el Baix Camp, el Baix Ebre i el Montsià.

El PSC s'ha endut els municipis més poblats de Catalunya, com Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Tarragona, Mataró o Martorell. Pel que fa a les comarques, ha guanyat al Vallès Oriental, el Vallès Occidental, l'Aran, el Tarragonès, el Garraf, el Barcelonès, el Baix Penedès i el Baix Llobregat.

El PDeCAT ha guanyat com a primera força en set municipis catalans: Forès, Vilaller, Preixens, Ivars de Noguera, Bellmunt d'Urgell, la Baronia de Rialb i Aitona. Per la seva banda, la CUP ho ha fet en sis: la Vilella Alta, Capafonts, Farrera, Sales de Llierca, Sobremunt i la Quar.

La ultradreta de Vox ha guanyat a Vilamalla i la Pobla de Mafumet, mentre que el PP, com és habitual, ha estat la força més votada a Gimenells i el Pla de la Font.

D'altra banda, ERC ha estat segona força a 630 municipis, JxCat a 220, el PSC a 56, la CUP a 28, Vox a 9, el PDeCAT a 3 i Cs a un.

Imatge principal: Les votacions del 14 de febrer / Jordi Play