La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, sap que pot comptar amb una bona representació dels restauradors madrilenys per les eleccions del proper 4 de maig. Un dels carrers més emblemàtics d'aquest sector és el Ponzano del barri de Chamberí. I allà, de forma espontània, cada cop es poden veure més bars i restaurants amb una fotografia de la líder popular acompanyada del lema: 'Ayuso som tots, gràcies per cuidar-nos'. De fet, a les xarxes també s'ha traslladat la campanya on molts l'aplaudeixen i d'altres, lamenten el posicionament polític que han agafat els restauradors.

Aquests cartells han estat fixats en els seus negocis per diversos empresaris de la zona, que comparteixen la seva pertinença a l'Associació d'Hostalers i Comerciants de Ponzano. Segons avancen, està previst que Isabel Díaz Ayuso els visiti en aquesta via de Chamberí, coneguda com una icona de "la resistència hostalera". 

restauracio tuit 1

Restauracio Ayuso 2

restauracio ayuso 3

Diferents cartells fotografiats a favor d'Ayuso i publicats a twitter

Ayuso i Almeida, a favor d'obrir

Malgrat tot, la campanya no va firmada per cap entitat i des de l'Associació Hostelería de Madrid tampoc s'han posicionat. Madrid ha estat la comunitat que menys restriccions ha imposat a l'obertura de bars i restaurants. Cada dia, poden obrir fins les 23h., la limitació per taula és de quatre persones a l'interior i sis a l'exterior i el servei d'entrega a domicili s'allarga fins a la matinada. Aquestes mesures no s'han tocat des d'inicis del mes de febrer però durant tota la pandèmia, Ayuso i també l'alcalde popular de la capital madrilenya, José Luis-Martínez Almeida, els han recolzat desobeint les advertències sanitàries.

A tall d'exemple, el passat mes de novembre, la presidenta els va homenatjar i va declarar que, més enllà del coronavirus, la restauració no podia tancar perquè era un símbol de Madrid: "Gràcies a vosaltres no perdem la identitat. És més important que mai no perdre-la i en els bars i restaurants, i en aquests llocs de trobada, és on Espanya té més identitat". Per la seva banda, Almeida afegia: "També sou proveïdors de felicitat, als madrilenys ens doneu felicitat cada vegada que ens apropem a un dels vostres locals, bar o restaurant. Per un poble, com el madrileny, que d'un dia per l'altre vam haver de canviar la nostra manera de viure: ens vam adaptar radicalment a un confinament que exclou el que forma part del nostre ADN, la vida social. Estar els uns amb els altres i què millor que estar en el marc de la restauració ja sigui menjant, sopant, prenent aquestes canyetes que tant ens agraden als madrilenys".

Malgrat tot, el sector reclama encara més ajudes, sobretot de l'administració del govern central de Pedro Sánchez. Juan José Blardony, director general d'Hostelería Madrid, ha denunciat els dotze mesos que porten trobant-se amb el "mur" de les administracions. A més, consideren que les ajudes directes, anunciades divendres passat pel govern, arriben tard per als 100.000 establiments que han hagut de tancar aquest any. Els ajuts aprovats "són insuficients" per garantir la supervivència de les empreses, tenint en compte que es dirigeixen a diferents sectors com transport, aeronàutica, oci, cultura, esports, entre d'altres. Per això, demanen que siguin les mateixes comunitats autònomes que concretin "el repartiment d'aquests ajuts, així com els criteris d'accés". 

Foto principal: Bar a Chamberí amb el cartell 'Ayuso som tots'