Desenterrat un cas de fa 30 anys: el cas Filesa. Es tracta d'una de les trames de corrupció més grans de la història recent que va esquitxar a grans càrrecs del PSOE. Malgrat que fa tres dècades dels fets, el novembre de 2019 es va decretar el sobreseïment d'una causa que conformava el cas, quan l'Audiència Provincial de Madrid va considerar que els delictes havien prescrit. El PP, que es va presentar com acusació popular, va dur la decisió del jutge davant del Tribunal Suprem, que ha donat la raó als populars i ha revifat el cas.

La causa que torna a poder ser jutjada investigava les subvencions rebudes per l'agència Viajes Ceres com a adjudicatària d'un concurs públic per a la realització de viatges de la tercera edat. Aquesta es troba emmarcada dins del cas Filesa, que durant el darrer govern de Felipe González va finançar el partit a través d'una trama de contractacions públiques. Se sospita que part de l'adjudicació pública a l'agència de viatges va acabar en mans d'empreses del grup Filesa. Amb aquests els diners de tot l'entramat Filesa es van finançar les campanyes de les eleccions generals i les europees de l'any 1989. 

Per aquest cas, l'any 1997, ja van anar a judici 12 persones, entre les quals es trobaven càrrecs i excàrrecs del PSOE. Se'ls acusava de falsedat documental, associació il·lícita, fiscal i apropiació indeguda. Les penes es van moure entre els dos i els dotze anys de presó. Tot i això, hi ha casos vinculats que s'han anat jutjant posteriorment. 

Ara, una de les causes que conformen el gran entramat que va beneficiar al PSOE de González va dècades es resisteix a ser arxivat. El Suprem ha considerat que els fets que conformen la causa no han prescrit i són "clarament objecte d'enjudiciament", "per això no és possible conèixer la concreta imputació per determinar els termes que poden donar lloc a la prescripció del fet delictiu", ha afirmat el tribunal, segons informa Público

Impacte de Filesa

El cas Filesa va ser un gran cop per al PSOE. Tres càrrecs o excàrrecs destacats dels socialistes es van veure implicats, malmetent la imatge del partit. Els tres condemnats van ser: l'aleshores senador Josep María Sala, el diputat del PSC Carlos Navarro i la coordinadora de finances del partit, Aída Álvarez. Aquesta darrera va ser condemnada a dos anys i quatre mesos de presó juntament amb el seu marit, els dos van tornar a ser condemnats per una causa derivada de Filesa, que investigava les comissions per adjudicacions en la construcció de l'AVE entre Madrid i Sevilla. Els altres dos representants dels socialistes van ser condemnats a penes entre dos i tres anys.