El president Carles Puigdemont ha reaccionat a la notícia sobre la temptativa del rei Joan Carles de cedir Melilla al Marroc l'any 1979 en una reunió amb el senador dels Estats Units Ed Muskie a la Zarzuela. Segons Puigdemont, el plantejament que va fer el Rei fa més de 30 anys "per resoldre conflictes" era "intel·ligent". Davant el revol que va causar la notícia a les xarxes socials, el president demana "menys dramatisme i més realisme". 

Les paraules del Rei van quedar reflectides en un telegrama secret enviat per la missió diplomàtica americana a Madrid al Departament d'Estat, desclassificat el 2014 i al qual fa referència l'historiador Charles Powell al llibre Rey de la democracia, presentat aquest dijous i que, a través de diversos autors, analitza la contribució del regnat de Joan Carles I a la consolidació de la democràcia a Espanya.

Segons paraules del monarca, "el gran assumpte entre Espanya i el Marroc són els dos enclavaments espanyols". "Ell (Joan Carles I) considerava que Melilla es podria cedir al Marroc en un termini relativament curt de temps perquè allí només vivien 10.000 espanyols", assegura el telegrama escrit per l'ambaixada americana, que es va enviar a Muskie abans de remetre'l a Washington sense que el senador fes cap objecció o correcció.