Contestarà Pedro Sánchez a la carta que Jordi Cuixart va fer-li arribar aquest dilluns sol·licitant una reunió en el marc de la ronda de contactes que ha iniciat el president espanyol amb les principals entitats de la societat civil a la recerca de suports per desbloquejar la investidura? Per ara a Òmnium Cultural no han rebut resposta oficial. Ara bé, fonts de Moncloa avancen a ElNacional.cat quina és la seva posició al respecte. I la mateixa ministra portaveu ha descartat que se celebri una trobada. 

Isabel Celaá ha deixat clar que la sol·licitud formulada per part de Cuixart "no té cap connexió amb la ronda de contactes amb els agents socials" que està organitzant el PSOE. Precisament les declaracions les ha fet a la sortida d'haver-se entrevistat amb el sector educatiu.  

Tot que eviten concretar per ara si enviaran una resposta oficial a Cuixart, des de l'entorn de Sánchez insisteixen que la seva voluntat és formar un govern progressista que no depengui de les forces independentistes. Però no només això, les mateixes fonts reiteren el missatge que el dret d'autodeterminació no existeix a la Constitució espanyola i que els organismes internacionals només el contemplen en casos de països en procés de descolonització. 

A la missiva dirigida a Pedro Sánchez des de la presó de Lledoners, Cuixart hi exposa que "la resolució democràtica del conflicte passa per l'empatia" i per "vèncer la por al diàleg". Sobre aquest punt, Moncloa repeteix una de les seves consignes estrella, la de "diàleg sí, però dins de la Constitució", com a proposta a qualsevol formulació que procedeixi de les organitzacions i líders independentistes. 

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha reforçat aquest dimarts la petició de Cuixart. "Si algú de debò fa bandera del diàleg i no ho fa per pur màrqueting electoral, hauria de voler reunir-se amb una de les entitats més importants i significatives de l'Estat", ha afirmat. A hores d'ara compten amb 175.000 associats.