El 28 de setembre del 2019 prop d’un centenar de membres de l’exèrcit, uniformats i armats, van fer parada a Vilafranca del Penedès i davant l'astorament dels veïns van fer compres en un supermercat i se'ls va veure prenent begudes alcohòliques a la terrassa d’un bar amb les seves armes reglamentàries a terra. L'afer va provocar la indignació del l'Ajuntament i va arribar fins al Congrés. El diputat de Bildu Jon Iñarritu va preguntar sobre els fets al Ministeri de Defensa, que va obrir una investigació, i ja n'ha obtingut resposta.

"No van arribar beguts", s'exclama Iñarritu davant la resposta ministerial. "Van donar negatiu en el control d'alcoholèmia en arribar a la caserna", afirma. El diputat, però, critica que no s'informi si s'ha pres cap mesura disciplinària contra els responsables del comboi.

En la seva resposta, el ministeri justifica que els soldats, legionaris, tornaven en autocar de fer exercicis militars a França quan van fer una parada tècnica a Vilafranca del Penedès a les 11.45 hores. Allà, l'oficial en cap va ordenar els 94 militars que baixessin amb les armes que portaven –"era armament lleuger"– sense estar carregades. Es va fer això, segons el ministeri, perquè els vehicles havien de fer gasolina en un indret diferent al de l'aturada, "i no era segur" que l'armament es quedés als autocars sense vigilància.

Segons el ministeri, davant d'aquesta decisió del comandament s'han pres les mesures oportunes, si bé no s'informa de quines són. En el seu moment la ministra Margarita Robles va sortir en defensa dels militars.

Respecte al fet que es consumissin begudes alcohòliques, els soldats, en arribar al seu destí a la localitat de Ronda passada l'una de la matinada, van ser sotmesos a un control d'alcoholèmia i el resultat va ser negatiu, segons Defensa.

vilafranca resposta defensa