El ministeri de Defensa i la Legió han anunciat que obriran investigacions als militars que aquest dissabte van ser fotografiats mentre bevien cervesa al costat de les seves armes llargues reglamentàries, segons ha avançat la COPE aquest diumenge.

Fonts de l'Exèrcit espanyol han confirmat a l'emissora de ràdio que es tracta d'una companyia de legionaris i que el grup de soldats es trobava realitzant operacions a França. Les fotografies que els mostren bevent cervesa juntament amb armes llargues a Vilafranca es tractaria d'una "parada tècnica" en el camí de retorn.

Així doncs, aquestes mateixes fonts militars han assegurat que "s'obrirà una investigació i si s'han saltat les normes es prendran les mesures disciplinàries corresponents". Segons han apuntat, el problema del comportament d'aquests efectius de les forces armades espanyoles seria haver baixat de l'autobús amb l'armament al mateix temps que consumien begudes alcohòliques.

La difusió de les imatges ha provocat molta polèmica a les xarxes socials. Els grups municipals d'ERC i la CUP van protestar per aquesta acció dels militars espanyols i van exigir la seva retirada. Els republicans també van demanar explicacions a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. El cap de l'oficina del president Carles Puigdemont, Josep Luis Alay, també va denunciar els fets, en anglès.

Per part de l’Ajuntament de Vilafranca, l’alcalde Pere Regull (JxCAT), ha declarat al 3d8 que demanaran explicacions "per enviar més de cent soldats amb equipament de feina i armament per Vilafranca sense haver-ho posat en coneixement de Mossos i autoritats. S’aportaran fotografies d’aquests militars armats consumint en un bar i passejant amb les armes per un supermercat".

Per la xarxa s'havia especulat amb la possibilitat que fossin uns jugadors de Paintball o Airsoft, o un comiat de solter, però ha quedat desmentit.

Segons el portal Newtral, els militars són legionaris que venien de fer unes maniobres a la localitat francesa d'Étain (Verdun), i viatjaven cap a Ronda (Màlaga). Haurien fet una parada a Vilafranca, perquè reposessin els conductors dels autocars.

El ministeri assegura que les armes estaven descarregades quan les van treure al carrer.