El govern espanyol ha sorprès el diputat d'EH Bildu al Congrés, Jon Iñarritu, quan ha respost a les seves preguntes en relació a les paraules d'un general de la Guàrdia Civil sobre els independentistes catalans.

Segons Iñarritu, el passat 16 de maig, el general en cap de la VII Zona de la Guàrdia Civil a Catalunya, situada a Sant Andreu de la Barca, va realitzar un discurs en motiu de la commemoració del 175è aniversari de la fundació del cos de seguretat, on va declarar: "Som el cos que avui dia s'enfronta al terrorisme; a l'independentisme radical, autòcrata, sectari i supremacista; al crim organitzat i a totes les formes d'actuació contra l'Estat, tal com ho concep la Constitució".

Davant aquest discurs, el diputat d'EH Bildu va presentar una sol·licitud al govern espanyol per saber si compartia o no l'opinió de l'agent, així com una bateria de preguntes per conèixer què pensava l'Estat de tot plegat.

Segons el govern espanyol, el general de la Guàrdia Civil hauria respectat "el marc normatiu que regula el comportament dels membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat". I afegeixen: "S'entén que ha mantingut el seu deure de neutralitat política".

Així mateix, el govern espanyol afirma que "no va supervisar el discurs" i que "no obrirà cap investigació".