"Quins protocols té adoptats el govern espanyol davant de la possibilitat d'una apocalipsi zombi?". Aquesta va ser la pregunta del senador de Compromís Carles Mulet durant la sessió de control al govern espanyol a la cambra alta el passat 1 de març. Avui, s'ha fet pública la resposta de l'Executiu i davant d'aquesta n'hi ha per sucar-hi pa: el Govern ha assegurat que "no disposa dels protocols específics per a l'esmentada eventualitat".

Tot va començar el passat 1 de març en la sessió de control al Govern en el Senat. El senador Mulet va presentar la pregunta sobre l'apocalipsi zombi per criticar, segons les seves pròpies paraules, "la falta de respecte al control parlamentari" en referència a la falta de transparència de l'Executiu de Rajoy, que en múltiples ocasions no respon a les preguntes parlamentàries.

Una resposta original

El govern espanyol ha utilitzat el diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola per respondre a la pregunta. En el text, han redactat dues respostes en funció de les dues accepcions de la paraula 'apocalipsi'. La primera disposa que l'esmentada paraula és sinònima de 'fi del món', a la qual cosa el govern espanyol ha respost a Mulet que "no disposa de protocols específics" per a aquest escenari. És més, l'Executiu arriba a assegurar que davant d'aquesta eventualitat "poc es pot fer arribat aquell moment", ha deixat anar.

A la segona accepció, que la RAE explica com a 'situació catastròfica, ocasionada per agents naturals o humans, que evoca la imatge de la destrucció total', l'Executiu assegura que a Espanya hi ha protocols de prevenció davant de possibles desastres, participats per l'administració i els serveis d'emergències. S'explica també que el govern espanyol un organisme de coordinació per al control i seguiment de situacions crítiques, el Consell de Seguretat Nacional.

A més, davant dels possibles dubtes de l'Executiu sobre la paraula 'zombi', es torna a recórrer al diccionari per respondre. A l'accepció 'persona que se suposa morta i reanimada per art de bruixeria a fi de dominar la seva voluntat', el Govern de Rajoy assegura que "no ha adoptat cap protocol específic més enllà dels prèviament assenyalats" i arriba a dir que existeix "dubtosa probabilitat" que l'apocalipsi sigui de caràcter zombi.

Sobre la segona accepció, que defineix 'zombi' com a 'atordit, que es comporta com un autòmat', l'Executiu ha assegurat que "Espanya i les seves administracions públiques disposen de diverses línies d'actuació", sentència.

Crítiques per la resposta

Davant de la curiosa resposta del Govern, Mulet ha presentat ja un recurs de disconformitat amb la resposta, "ja que no es contesta en la mateixa a la primera de les dues preguntes (i la veritablement important) la que feia referència a la mala qualitat o burla habitual en les respostes a preguntes escrites".

Mulet ha subratllat que el Govern aquesta vegada ha posat especial interès a respondre, fet que no considera habitual. Des de Compromís asseguren que l'Executiu contesta "tard i malament".