La resposta de Meritxell Batet a Susana Díaz ha arribat, però ho fa tard i descafeïnada. Des de dissabte, la presidenta de la Junta d’Andalusia ha estat utilitzant la bandera de l’anticatalanisme i protagonitzant dures acusacions en tots els seus mítings al sud d’Espanya que es podrien resumir en la idea de “Catalunya ens roba”.

Fa dies que s’esperava una resposta de boca de la candidata del PSC per Barcelona, Meritxell Batet, però fins avui no ha trencat el silenci respecte als atacs de Díaz. “A Espanya no hi ha saqueig entre territoris”, ha assegurat a l’inici de l’acte sectorial d’aquest matí a Barcelona.

Evitant en tot moment fer una referència clara a les declaracions de l’andalusa, Batet ha tirat pilotes fora i ha buscat una altra diana de polèmiques que ja està molt vista en els argumentaris de més d’un partit. “Els únics que ens roben a tots són famílies com Bárcenas o Pujol”, ha deixat anar.

La principal proposta del PSC, la reforma de la Constitució, ha estat utilitzada per Batet com a punt en comú amb la resta de socialistes de l’Estat espanyol per parar el cop, amb suavitat i sense atacar ni ofendre ningú. “La reforma és el camí de la convivència on ens trobarem tots”, ha insistit.

Al PSC no li interessa començar un enfrontament obert en plena campanya amb un altre dels focus de vot socialista més important en l'àmbit espanyol. A més, la líder andalusa no genera rebuig entre l'electorat socialista català i l'opinió d'una part dels seus votants no està tan allunyada de les tesis de Díaz, com quan aquesta es va referir a no "pagar els privilegis de Colau".

Autocrítica

En el mateix acte, centrat en l'habitatge, Batet ha citat sense por un dels punts dèbils que més s'ha tirat en cara del govern Zapatero: la gestió de la crisi econòmica. Primer, la candidata ha parlat de la bombolla immobiliària com un èxit de Rodrigo Rato i José María Aznar, per després acceptar que els governs socialistes van gestionar "de manera insuficient o deficient" la fallida econòmica que es va començar a fer evident quan ells governaven. 

"Segurament no vam tenir la capacitat de reacció que en aquell moment se'ns exigia per part de la ciutadania" ha acceptat Batet. La situació va desembocar en una crisi "rematada per quatre anys de govern del PP" que ha produït una "situació absolutament alarmant, on l'habitatge ha deixat de ser un dret" a parer dels socialistes.