L'anunci de Pedro Sánchez sobre la derogació del delicte de sedició ha suposat un daltabaix per la política espanyola i catalana i les reaccions arriben de per tots els partits: ningú es vol quedar sense dir la seva. Des de l'alegria de Jaume Asens dels comuns, a la distància de Junts a l'espera de conèixer els detalls d'aquesta mesura, a l'enuig total del Partit Popular, que no en volen sentir parlar del que consideren una concessió a l'independentisme, pactant, segons les seves pròpies paraules, la reforma de la sedició amb els sediciosos. Tant el president del partit, Alberto Núñez Feijóo, com la seva portaveu al Congrés Cuca Gamarra i el seu líder a Catalunya, Alejandro Fernández, s'han posicionat en contra d'aquesta derogació, així com el president andalús Juanma Moreno, considerat de l'ala més moderada del partit. En el seu cas, però, ho ha fet de manera diferent a la resta de companys: ho ha fet en català. 

Reforma del delicte de sedició, última hora | DIRECTE

"El mercadeig amb el delicte de sedició només beneficia Sánchez i els que intenten trencar Espanya. No tot s'hi val. És més que un error, és una deslleialtat als espanyols". Aquesta ha estat la piulada que ha publicat Juanma Moreno a Twitter, contestant a un missatge idèntic escrit en castellà. Cal tenir en compte que Moreno va néixer a Catalunya, després que els seus pares emigressin des d'Andalusia, autonomia que ara presideix. Amb tot, quan només era un nadó, la família Moreno Bonilla va tornar a Màlaga, on ha crescut el polític popular. Moreno va arrasar en les últimes eleccions al Parlament d'Andalusia, aconseguint una majoria històrica pel PP que ha suposat un canvi de cicle per aquest territori. 

La relació entre Moreno i Catalunya 

En els últims mesos, Juanama Moreno s'ha centrat molt a Catalunya, animant a empresaris catalans a abandonar el país i instal·lar-se a Andalusia per pagar menys impostos després d'eliminar l'impost de patrimoni i acusant el Govern de la Generalitat de convertir Catalunya en un infern fiscal. Anant més enllà, Moreno va prosseguir la seva ofensiva sobre el territori anunciant l'obertura d'una delegació andalusa a Barcelona per captar inversors. "A Catalunya hi ha impost de successions, aquí no; a Catalunya hi ha impost de Patrimoni, aquí no; i a més aquí no ens independitzarem mai, perquè som part orgullosa d'Espanya", deia Moreno aquest octubre.

Moreno, tot i que en català, s'ha pronunciat en una línia molt similar a la del partit. Concretament, el PP ha escrit a les xarxes que "el president del govern espanyol ha confirmat avui que el Codi Penal del nostre país és una moneda de canvi amb l'independentisme per a facilitar la seva permanència a la Moncloa, un any més". Continuant amb el seu dur missatge, han destacat que "ni la Constitució ni l'estat de dret poden rendir-se a les necessitats de cap dirigent polític, i menys a les d'aquells que es van aixecar contra la nació. A cap país europeu es tocaria el delicte de sedició de la mà dels sediciosos". El partit de Feijóo també ha acusat Pedro Sánchez d'humiliar tota Espanya.