Al final de la jornada electoral veurem com ha marcat la pandèmia de la Covid-19 aquestes eleccions al Parlament de Catalunya. De moment, però, entre la situació i el mal temps, la resignació marca l'ambient d'un dia de votació mai vist, a poques hores de l'escrutini per als resultats de eleccions.

Els primers resignats han estat els membres de les meses que no han demanat excuses i a qui els ha tocat fer possible la votació. La Generalitat i els ajuntaments ho han previst tot perquè tothom pugui votar amb seguretat. Els protocols s'han complert i sembla que això ha donat més tranquil·litat als votants que han anat als col·legis a la franja que els han dit per dipositar el seu vot amb certa recança.

 

Alguns encara pensen que ara no era moment de votar. D'altres, que si podem votar i anar a treballar, també poden obrir més serveis dels que hi ha ara en marxa. La participació deixa veure com la densitat de vot és inferior a la d'altres eleccions.

També n'hi ha que aprofitant el Carnaval no s'ho han pensat dos cops i han anat disfressats a votar. A les cues del mercat la Florida de l'Hospitalet de Lloregat hi havia un cardenal: "Que és Carnaval, xaval!", ha dit en declaracions a El Nacional.

votant disfressat de cardenal 14-F - Sergi Rugrand

De disfresses se n'han vist poques, però la més vistosa ha estat la d'un president de mesa de Tarragona que s'ha presentat vestit de pallasso.

I els membres de les meses, per primera vegada, i més que mai, els suplents han pres el protagonisme. Sense ells avui moltes meses no s'haurien pogut constituir. El simple tràmit de totes les eleccions de presentar-se al col·legi a les 8 h i marxar un cop han passat llista avui no ha estat així. La majoria dels suplents s'han esperat fins les 10 h al seu respectiu col·legi per poder cobrir les vacants en les meses electorals del seu centre de votació, o d'un altre col·legi si feia falta.

 

 

Entre els presidents de meses, avui, l'ex president de la Generalitat, José Montilla, era suplent del president a un centre de votació de Sant Just Desvern, on resideix, però la Junta Electoral va acceptar les al·legacions que havia presentat el president titular.

Els col·legis han obert a les 9 h amb la meitat de les meses constituïdes, però a les 10 h ja hi havia el 97% de les meses formalitzades amb els seus tres membres corresponents i, finalment, s'ha aconseguit constituir les meses al 100%.  En total, 8.895 de les 9.139 meses, igual que les eleccions del 2017 a la mateixa hora