La gestió que ha fet el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, de la crisi amb Catalunya no convenç ni a Espanya ni a Catalunya. Una opinió que, a priori, no sorprèn quan des de Madrid, des del 2012, s'han negat fins a 18 vegades a negociar amb els representants de les institucions catalanes per pactar un referèndum. 

Segons una enquesta elaborada per Metroscopia i publicada aquest diumenge pel diari El País, el 77% dels espanyols considera que Rajoy no ha gestionat bé la crisi catalana, el que seria el mateix, només 2'3 de cada 10 espanyols sí que estan contents amb el paper de Rajoy. Una crítica generalitzada que aglutina a votants de tots els partits polítics.  Aquesta xifra, però, encara puja més quan els consultats són catalans, elevant-se fins al 96%. Pràcticament cap català està satisfet per com s'han fet les coses des de Madrid. Els més crítics amb aquesta gestió són els votants del PDeCAT, ERC i la CUP. 

Una crítica a la manera d'actuar de Rajoy que també prové de simpatitzants del PP, que suspenen la gestió de l'Executiu central en aquest àmbit. Un 53% dels votants de la formació popular a Espanya creu que Rajoy ha actuat de forma incorrecta, un percentatge que puja fins al 57% a Catalunya. L'enquesta també mostra que els votants del PSOE, Unidos Podemos i Ciutadans superen el 75% a l'hora de mostrar-se crítics amb Rajoy.

L'altre tema en que posa èmfasi l'enquesta és el referèndum català i demostra amb xifres que els espanyols no en volen ni sentir a parlar ja que un 62% dels enquestats es mostren contraris a la celebració d'un referèndum, encara que sigui pactat i legal. Si girem els números, només 4 de 10 espanyols estarien a favor del referèndum, pactat i legal amb l'Estat. Una negació que pot ser símptoma de la por del que en pugui sortir de les urnes catalanes. Aquesta negativa al referèndum és la que prima entre votants del PP i Ciutadans tant de Catalunya com d'Espanya. A Catalunya en canvi, l'opinió generalitzada és totalment contrària, un 71% dels catalans es mostren partidaris de la celebració de la consulta pactada.  

Entre els votants de la coalició d'Unidos Podemos, tant a Catalunya com a Espanya aposten pel referèndum pactat, a Catalunya la xifra és del 90% i a Espanya del 74%. En canvi, al PSOE hi ha divergència d'opinions, el 61% dels votants socialistes catalans recolzen el referèndum, però a Espanya, es mostren contraris a la celebració del referèndum, o almenys és el que n'opinen el 56% dels enquestats. 

L'enquesta també aporta una dada més, que la majoria d'enquestats pensen que "la millor sortida (al problema català) seria que el Govern de Puigdemont abandonés la seva intenció de celebrar el referèndum i optés per una estratègia negociadora". Precisament el que demanava Puigdemont el passat dimecres en la seva carta a Rajoy, "ha arribat el moment de seure a dialogar" i que, 24 hores més tard, va tenir una resposta negativa per part del president espanyol. 

Per últim, preguntats sobre una futura Catalunya independent, el 85% veu la independència de Catalunya com un fet amb "molt poques possibilitats d'arribar, o directament creuen que no es produirà mai". Només un 12% dels espanyols estima que és "un risc real", molt "encertat" qualificar de "risc" que Catalunya pugui decidir i tirar endavant el seu futur.