El projecte d’un nou model competencial és encara una qüestió latent en el catalanisme polític. A través d’un curs celebrat a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), el coordinador general de la Diputació de Barcelona, Xavier Forcadell, ha plantejat reduir els nivells administratius en una futura república catalana. Forcadell considera que abans de proclamar la independència caldrà un debat profund que tingui en compte l’eix territorial, el règim jurídic i el tipus de finançament.

Actualment, l’organització territorial a Catalunya es divideix en 948 municipis, 500 dels quals no arriben a 1.000 habitants, 4 diputacions provincials i 42 consells comarcals. A més, hi conviuen altres dimensions administratives com són les vegueries o les àrees metropolitanes. Com ha apuntat Forcadell, existeix un fenomen paradoxal entre la població i el territori, i és que els pobles més petits ocupen més extensió quant a terme municipal. En aquest sentit, Forcadell ha sondejat la possibilitat de fusionar pobles en un Estat propi.

Aquest xoc burocràtic propicia dificultats d'encaix territorial i repercuteix en el sosteniment del finançament. Segons Forcadell, el principi de subsidiarietat, pel qual les competències s’exerceixen segons la major proximitat al ciutadà, és essencial per evitar situacions com la de la llei d’urbanisme, en la qual no es distingeix l’ens municipal a l’hora d’aplicar la normativa mentre que la capacitat administrativa de cadascun és ben diferent.

De cara al futur més immediat, a banda de la constitució d’un nou Estat independent, Forcadell contempla uns altres dos escenaris per gestionar la complexa realitat de l’organització territorial. El primer és l’enfortiment d’un Estat espanyol que apliqui mesures centralistes. En canvi, el segon és una via federal dotada d’un acord asimètric i singular.