El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts la reprovació del ministre Rafael Catalá, del fiscal general, José Manuel Maza, i del fiscal Anticorrupció, Manuel Moix, per haver obstaculitzat investigacions sobre corrupció. La moció presentada pel PSOE ve motivada per les actuacions dels tres càrrecs en el marc de l'operació Lezo, i ha estat aprovada amb els vots de tots els grups de la Cambra Baixa espanyola llevat del popular. 

Tots els grups de l'oposició han coincidit a criticar que tant el ministre com els fiscals han obstaculitzat causes judicials contra la corrupció, i han denunciat que això atempta contra la independència judicial, per la qual cosa han demanat el cessament dels tres càrrecs. Els populars, per la seva banda, han acusat els grups de mentir i de no tenir proves que justifiquin aquestes acusacions.

Tot i la reprovació del ple del Congrés, la iniciativa no és vinculant per a l'Executiu, de manera que el Govern de Rajoy no està obligat a cessar-lo.

"S'ho haurien de fer mirar"

En l'exposició dels motius per presentar la moció, la diputada socialista Isabel Rodríguez ha denunciat un modus operandi del PP per ajudar els corruptes i ha criticat que això trenqui "les normes bàsiques de l'estat de dret". Rodríguez ha exigit la dimissió del ministre perquè, ha dit: "Jutges i fiscals no se senten representats per vostè" i ha destacat el fet que tota la Cambra, menys el partit del govern, estiguessin a favor de la moció. "S'ho haurien de fer mirar", ha defensat la socialista. 

Pel que fa a Ciutadans, el diputat José Ignacio Prendes ha criticat que el govern espanyol no hagi rectificat i segueixi defensant el nomenament de Moix com a fiscal d'Anticorrupció. Prendes ho ha qualificat d’inexplicable" i "increïble" i ha demanat més independència judicial. "Vull un país que el president no sàpiga ni el nom del fiscal general", ha sentenciat.

Podemos també ha donat suport a la moció dels socialistes, però ha retret al PSOE que reprovin el ministre i no votin a favor de la moció de censura sobre el president, Mariano Rajoy, que el seu partit vol presentar al Congrés. La diputada Maria Gloria Elizo ha demanat a la bancada socialista "assumir responsabilitats" i "treure el PP del govern".

La compra d'urnes, també al Congrés

En el marc del debat sobre la reprovació de Catalá i dels fiscals Maza i Moix, ERC i el PDeCAT han posat de manifest el seu enuig per la querella que aquest dimarts ha presentat la Fiscalia contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el secretari general del departament, Francesc Esteve, per la compra d'urnes. 

La diputada dels republicans Esther Capella ha denunciat que s'estiguin "perseguint intencions i ideologies" i ha titllat aquestes accions de ser pròpies dels "estats totalitaris". A més, ha assegurat que hi ha una "unitat d'acció entre Fiscalia i govern espanyol", que malmet la "separació de poders". 

Per la seva banda, el PDeCAT ha denunciat que "quan es tracta de Catalunya tot s'hi val" i ha assegurat que voten a favor de la moció de reprovació per tots els inhabilitats pel 9-N, per la mesa del Parlament, i també per Borràs i Esteve. La diputada Lourdes Ciró, a més, ha assegurat davant el ple que "seguirem fidels al compromís de votar en un referèndum per independitzar-nos d'aquest Estat llastrat".