Un llibre de l'editorial francesa Belin Éducation ha afegit un article del periodista Ignacio Escolar, en què defensa la llibertat, també d'expressió, dels rapers Valtònyc, Pablo Hásel i César Strawberry. Tots ells, amb més o menys problemes amb la justícia espanyola, han estat en el punt de mira per criticar la monarquia i els borbons. El llibre vol que l'alumne francès que estudia la llengua castellana analitzi i aprengui un vocabulari nou amb termes com violència, defensa, injúries, crítica o vulgaritat.

I va més enllà demanant en un dels exercicis que, després de comprendre el contingut de l'article, es debati a classe sobre els arguments que pot tenir la defensa de Hásel i la fiscalia espanyola per guanyar, respectivament i amb les seves pròpies paraules, el cas.

Un dels llibres de text de l'editorial Belin Éducation

El text d'Escolar és una citació del que va publicar eldiario.es el 2 de març del 2018. Aquest titlla de "mal educat i trol" el raper Hásel però a la vegada defensa la llibertat d'aquest i els altres dos rapers i denuncia la manca d'expressió que té la cultura musical a l'estat espanyol: "Els països del món es divideixen en dos. Aquells on les injúries i les calúmnies es castiguen amb una multa o una indemnització per als injuriats, i uns altres on el que dius o escrius et pot portar a la presó". I defineix Espanya com un país "de formes autoritàries que està patint una gran involució. Un lloc on la llibertat d'expressió està seriosament amenaçada i en qüestió". 

Per a al·lusions, Valtònyc ha agraït a través de Twitter l'exercici que aquesta editorial francesa planteja als alumnes: "Mentre Espanya ens persegueix per terrorisme, a França mostren les vergonyes d'un estat repressor que no respecta la llibertat d'expressió com a dret fonamental. Fragment d'un llibre educatiu per a nens de 17 anys que volen aprendre espanyol. Merci beaucoup". 

El president Carles Puigdemont també ha lloat la tasca educativa francesa i l'ha contraposada amb la que s'ha viscut a Catalunya en certs moments: "Si en algun lloc el debat ha de ser incentivat, sobre tots els temes, és a les aules. A Catalunya hi ha hagut docents perseguits i criminalitzats per posar a debat el que a França és dins de llibres educatius".