En el marc del European Youth Event 2021, el Parlament Europeu d'Estrasburg ha acollit un debat sobre Drets humans i democràcia davant de l'auge de l'autoritarisme. Repressió i tortura contra activistesal qual ha assistit el jove activista independentista represaliat Marcel Vivet en qualitat de públic.

Quan ha arribat el torn de preguntes i intervencions per part dels assistents, Vivet ha decidit prendre la paraula per denunciar la seva situació processal i la d'altres 3.500 catalans represaliats: "Hem estat encausats i reprimits per un estat membre de la Unió Europea". El discurs de l'activista ha estat difós a les xarxes socials per una periodista de l’Eurocambra.

"Ara mateix, jo estic condemnat a cinc anys de presó per haver assistit a una manifestació contra la violència policial a l'estat espanyol", ha explicat Vivet davant del públic assistent al debat celebrat aquest dissabte a Estrasburg. També ha aprofitat per parlar de l'1-O: "El 2017, tal com va poder veure tot el món, al nostre país vam intentar fer un referèndum d'autodeterminació i va ser reprimit durament".

"Al final, nosaltres som aquí, per intentar de sensibilitzar el públic i la gent d’altres països i també per demanar-los que es posicionin a favor i se solidaritzin amb els centenars de joves que a Catalunya estan rebent la dura repressió de l’estat espanyol", ha conclòs Vivet en el Parlament Europeu d'Estrasburg.

TUIT Clara Ponsatí Marcel Vivet

Vivet va ser convidat a l'European Youth Event 2021 per la també represaliada i eurodiputada Clara Ponsatí, que ha difós a les xarxes socials una fotografia amb la representació de "joves catalans que pateixen la repressió espanyola" que ha assistit al Parlament Europeu per denunciar la justícia espanyola.

El debat en el qual ha acabat intervinent Vivet ha comptat amb la presència de dues veus expertes en la repressió: Lorent Saleh i Stsiapan Putsila, guanyadors dels Premis Sakhàrov 2017 i 2020 per la seva oposició democràtica a Veneçuela i a Bielorússia. Recordem que aquest és el màxim homenatge que fa la Unió Europea a la labor en l'àmbit dels drets humans.

El testimoni dels premis Sàkharov

D'acord amb el Parlament Europeu, en els darrers anys "el món ha sigut testimoni de com la democràcia es debilita i augmenten els règims autoritaris". "Els defensors de la democràcia i dels drets humans estan en la primera línia en la lluita per la democràcia i l'Estat de Dret, i són els primers objectius de dura repressió per part de dictadors que es neguen a respectar la voluntat del poble expressada democràticament", afegeixen a la presentació de l'esmentat debat. 

Així, les històries de Saleh i Putsila "posen llum sobre la dura realitat dels defensors dels drets humans en tot el món i la manera amb la qual els règims autoritaris reprimeixen les seves llibertats".

 

Imatge principal: El represaliat Marcel Vivet davant del Parlament Europeu a Estrasburg / @MarcelVR1​