L'afusellament d'un ninot que simulava el president Carles Puigdemont, i el posterior incendi, en una festa denominada La Quema del Judas, de Coripe (Sevilla) va tenir ahir una rèplica pràcticament similar a Polònia de clar contingut antisemita, que ha escandalitzat observadors internacionals. Els dos actes tenen la mateixa arrel, L'arcaica tradició de matar jueus el Diumenge de Pasqua, que va ser suprimida a la majoria de països europeus fa dècades. La UE investiga Polònia actualment per pràctiques poc democràtiques.

En la versió polonesa de la La Quema del Judas, a la localitat de Pruchnik, es veu com peguen un personatge que representa el personatge bíblic, però que en realitat va vestit com un jueu més contemporani amb rinxols llargs, la filactèria (fils i caixeta de pregària), i l'estereotip d'un nas prominent. Hi participen nens i al final el ninot és penjat i també cremat, com en el cas de Coripe. En aquest, però, no hi apareixen armes de foc, sinó pals.

Segons informen mitjans polonesos, l'acte antisemita de Polònia en realitat ja no se celebrava sinó que l'han recuperat aquest any, amb la participació de menors. El fet ha posat en alerta la intel·lectualitat polonesa.

Mitjans internacionals com Der Spiegel, el principal setmanari alemany, s'han fet ressò amb preocupació d'aquest acte de Pruchnik. "Polònia: Un poble celebra un Judici de Judes antisemita per Pasqua", titula.

L'episcopat polonès no ha dubtat a desqualificar els fets de Pruchnik. "L'Església mai tolerarà manifestacions de menyspreu cap a qualsevol nació, tampoc contra la nació jueva", ha indicat.