La querella de la Fiscalia contra els membres independentistes de la Mesa del Parlament ha aterrat en qüestió d’hores al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Ha estat el vicepresident primer de la Cambra, Josep Costa, qui s’ha encarregat d’afegir la nova querella de la Fiscalia a la demanda que ja va presentar davant del TEDH junt amb el secretari primer de la Mesa, Eusebi Campdepadrós -tots dos de Junts-, denunciant "coaccions i censura" del Tribunal Constitucional contra el Parlament.

Costa ha enviat al Tribunal d'Estrasburg una còpia de la querella criminal i un text en que explica que aquesta acció de la Fiscalia obeeix als “vots que va emetre com a vicepresident primer de la Mesa del Parlament de Catalunya respecte de l’admissió a tràmit de diferents iniciatives parlamentàries". Explica que es tracta de propostes no vinculants presentades per diferents grups parlamentaris per al seu debat en el ple, i que l'objectiu era "de reprovació del Rei d’Espanya, així com de reivindicació política del dret a l’autodeterminació de Catalunya”.

D'aquesta manera la darrera querella de la Fiscalia s’afegeix a la denúncia que els dos membres de JxCat a la Mesa del Parlament van presentar el 10 de gener davant del TEDH en què denunciaven que el Tribunal Constitucional espanyol intenta censurar debats sobre la monarquia o la independència de Catalunya.

El moviment de Junts és la resposta a la querella que la Fiscalia ha presentat avui contra quatre dels membres de la Mesa, el president, Roger Torrent, el vicepresident primer, el secretari primer i la secretària quarta Adriana Delgado. La raó de la denúncia és haver admès a tràmit una proposta de resolució de Junts, ERC i la CUP presentada com a resposta a la sentència del Suprem contra els líders del procés.

Els diputats independentistes de la Mesa van admetre a tràmit la resolució sobre la condemna als líders del procés perquè es debatés al ple del 12 de novembre del 2019, tot i que el Tribunal Constitucional s’hi havia pronunciat en contra una setmana abans, el 5 de novembre.

 

A la imatge principal, el vicepresident primer, Josep Costa, en una imatge d'arxiu / ACN