Els membres de la Mesa del Parlament Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, de Junts per Catalunya (JxCat) han denunciat davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TDEH) que el Tribunal Constitucional (TC) espanyol "coacciona" i "censura" el Parlament.

En aquest sentit, Costa, que ha explicat que van formalitzar la demanda el 10 de juliol, ha assegurat que el TC ha intentat "censurar" debats sobre la monarquia o la independencia de Catalunya. A més, ha manifestat que, per evitar que tinguin lloc, "coacciona" els membres de la Mesa del Parlament. "Estrasburg protegeix especialment la llibertat d'expressió en seu parlamentària com a pilar fonamental dels sistemes democràtics", ha indicat Costa. Així mateix, ha emfatitzat que "no es pot censurar la llibertat de qualsevol ciutadà ni la dels diputats".

Debat Parlament Atemptats Agost i Article 155 - Maria Contreras Coll

El Parlament de Catalunya / Maria Contreras Coll

Mesa, funció de censor

Per la seva part, Campdepadrós argumenta que el que persegueix el TC és "coartar el lliure debat al Parlament intentant que la Mesa faci de censor".

Costa, que és vicepresident primer de la Mesa del Parlament, al·lega que els requeriments del TC "no tenen base legal" alhora que "vulneren l'autonomia del Parlament i els drets dels diputats". 

Si la resolució fos favorable, Costa defensa que això donaria "força jurídica suficient per acabar amb la pràctica de censura" del TC.

També ha afegit que els diputats de JxCat se sumaran a la iniciativa i ha convidat als de la resta de grups a fer-ho.

Foto principal: seu del Tribunal Europeu de Drets Humans ( TEDH) a Estrasburg / ACN