La sentència del TJUE ha estat valorada molt positivament per l'independentisme perquè considera que fa inviables les euroordres del jutge Pablo Llarena contra els exiliats i deixa en via morta l'extradició. En declaracions des del Parlament Europeu, Carles Puigdemont ja va destacar la "gran importància" que per primera vegada el TJUE parli de tombar euroordres si es constaten vulneracions en el tracte a "grups objectivament identificables". "És el que som nosaltres, els catalans que volem la independència i considerem que Catalunya és una nació", va dir després de conèixer el text. Aquest divendres, el també eurodiputat Puigdemont ha fet una sèrie de piulades apel·lant els sectors que consideren la sentència una victòria del Tribunal Suprem.

TUIT Puigdemont 1

Carles Puigdemont ha recordat que la situació que s'està vivint actualment ja s'havia viscut abans. El president fa referència als que "s'han indignat" perquè "ja ho tenien tot preparat per si la decisió del tribunal era un calc de l'opinió de l'advocat general". Un cas que, recorda, ja es va donar "després de la decisió del tribunal alemany" sobre la seva extradició, quan molts la donaven per feta. "I van passant els anys i l’extradició que tothom anuncia i tothom promet no arriba mai. Saben que no arribarà, de manera que per respecte als seus ciutadans els haurien de deixar d’enganyar", afegeix Puigdemont.

TUIT Carles Puigdemont

Seguidament, explica que la batalla que s'està lliurant als tribunals europeus no és només per l'extradició, sinó que es tracta d'una lluita pels drets polítics dels catalans. Així doncs, evitar l'extradició es converteix en un "pas necessari per poder culminar aquest combat". El president a l'exili creu que és per això que hi ha sectors que s'esforcen tant en fer veure l'exili com "un afer personal", es refereix a les "reformes solucions felices i tota la literatura que han vomitat en els seus mitjans afins". Finalment, conclou que aquests sectors ara es troben "amb dificultats per mantenir la persecució a Europa" perquè, a més, des d'Europa ja es parla de "grup objectivament identificable" i els diu amb tota claredat que "el TS no tenia competència per jutjar els presos polítics".

TUIT Puigdemont 3

Puigdemont demana al TS que es declari incompetent

Precisament aquest dijous, la defensa de l'expresident va demanar al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que es declari incompetent i renunciï a la causa. En un escrit al Tribunal Suprem, l'advocat Gonzalo Boye va justificar la seva petició per la sentència del TJUE. En el text, la defensa de l'expresident va argumentar que la decisió de Luxemburg els beneficia perquè, assenyala, indica la "falta de competència" de l'alta instància judicial espanyola per jutjar els implicats en el cas de l'1-O. Per aquest motiu, Boye va demanar al Suprem que es declari incompetent, renunciï a la causa i la remeti a un jutjat de Catalunya. "Es pot acordar en el sentit de manca de competència ara o esperar que això ho determini alguna autoritat d'execució d'un altre estat membre que, sense cap dubte, acatarà el que diu la sentència del TJUE del 31 de gener del 2023. O pitjor encara, esperar que així ho dictamini el Tribunal Europeu de Drets Humans", va indicar l'advocat.