La reunió de la CUP amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha convertit en un xàfec de retrets. Les cupaires Dolors Sabater i Eulàlia Reguant han aprofitat la trobada convocada al Palau de la Generalitat en el marc de la ronda de contactes que Aragonès manté amb els partits i entitats independentistes per mostrar el malestar i la decepció amb la forma com s'està desenvolupant la legislatura. Les diputades han denunciat que el Govern Aragonès no ha representat el gir que esperaven, ni en l'àmbit nacional ni en el socioeconòmic; l'han acusat de protagonitzar una "sociovergència republicana", de fer seguidisme de Foment i de les polítiques econòmiques del govern de l'Estat; i han exigit un gir cap a l'autodeterminació i les polítiques socials d'esquerres. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que també era present a la reunió, ha rebutjat les acusacions de la CUP i els ha replicat exposant els avenços aconseguits pel Govern durant aquests mesos de legislatura.

La reunió amb la CUP estava prevista per dimecres de la passada setmana, però la detenció de quatre activistes pel dret a l'habitatge el mateix matí en què s'havia de celebrar va provocar que una hora abans de la cita el grup anticapitalista plantés el president. També la tensió que la setmana passada es va viure al Parlament va obligar a ajornar les trobades d'Aragonès amb els responsables dels grups parlamentaris de Junts i ERC, que es van acabar celebrant aquest dilluns. En aquella reunió, el partit de Carles Puigdemont va insistir a impulsar un òrgan col·legiat de coordinació en el marc del Consell per la República, la qual cosa va ser descartada pels republicans.

Canvi de rumb

Aquesta tarda, en la roda de premsa posterior a la cita al Palau de la Generalitat, Dolors Sabater ha explicat que havien traslladat al president "el malestar per com està anant l'enfocament de la legislatura", així com les propostes cupaires "per un canvi de rumb" i "un nou cicle que viri clarament cap a l'autodeterminació i la independència i en polítiques socials d'esquerres". No només això, la CUP ha deixat clar que s'hi oposarà en cas que no se superi l'actual situació "d'embarrancament", per la qual cosa ha exigit "gestos clars", que el president "es mogui".

Sabater ha advertit que han estat precisament els incompliments de l'executiu el que va portar a no aprovar els pressupostos. Això no obstant, han puntualitzat que no hi ha cap motiu per variar l'acord que van pactar per a la investidura d'Aragonès, que incloïa, entre d'altres punts, que el president se sotmetés a una qüestió de confiança. "Nosaltres no renunciarem a aquest acord fins que es compleixi. L'acord s'ha complert per la nostra part, no per part del Govern, i per això fem aquesta valoració crítica", ha advertit, tot i admetre que durant la trobada no s'ha parlat de la qüestió de confiança.

 

Taula de diàleg

La taula de diàleg ha estat un altre dels punts de crítica de les cupaires. "Li hem traslladat de forma molt contundent tot el que pensem de l'actual taula de diàleg: que no va enlloc, que porta a un estancament polític sine die; no hi veiem un futur, no està posant en l'horitzó el referèndum", ha retret Sabater, raó per la qual ha emplaçat prendre la iniciativa i sortir d'aquest marc constitucional espanyol i començar a orientar a nivell internacional la proposta d'autodeterminació.

La cupaire ha recollit la crítica que la republicana Marta Vilalta va fer dimarts a les propostes de Junts per avançar en el procés i ha advertit que no serveixen "ni solucions màgiques ni seguidisme de l'Estat", per la qual cosa ha emplaçat a fixar un horitzó clar cap al referèndum d'autodeterminació, amb un posicionament clar amb el referèndum que exigeixen els anticapitalistes.

ERC: consens estratègic

En acabat la trobada, la consellera de Presidència ha volgut subratllar que malgrat els desacords, segueixen "emplaçats a trobar aquest consens estratègic, refer la unitat independentista i fer que la repressió no divideixi", i ha insistit que la CUP és per al Govern el soci preferent.

La consellera ha puntualitzat que hi ha un acord amb els cupaires per atorgar un període de dos anys a la taula de diàleg, i ha insistit a reclamar al govern de l'Estat la convocatòria de la reunió per a la taula de diàleg. "Trobar mecanismes per poder-nos anar acostant amb acords concrets que facin referència al conflicte polític", ha reclamat. 

Parlament

Pel que fa la polèmica al Parlament al voltant de la inhabilitació de Pau Juvillà, Sabater ha advertit que el seu grup lamenta que l'independentisme no hagi estat capaç de defensar la sobirania de la Cambra davant de la JEC, "que ha posat en evidència que el 155 segueix vigent"; però també ha denunciat que "s'usi en l'espiral de descrèdit del mateix independentisme".

La cupaire ha evitat pronunciar-se sobre la darrera proposta que es va publicar ahir de la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, exigint un front antirepressiu. "Ja hem dit que no entraríem en aquest fangar de donar-ne detalls. Hem d'anar endavant, sortir d'aquí. De propostes n'hi va haver moltes. Aquesta n'és una", ha admès.

Per contra, Vilagrà ha negat que aquesta proposta de dos paràgrafs li fos traslladada per Borràs a Aragonès durant la trobada de mitja hora que van mantenir dissabte. La consellera ja va desmentir dilluns que aquella trobada servís perquè Borràs proposés al president un front antirepressiu, tal com va assegurar dilluns la presidenta del Parlament.