La tensió provocada per la inhabilitació del cupaire Pau Juvillà manté obert l'enfrontament entre els grups independentistes. Si aquest dilluns ha començat amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, explicant que havia plantejat una proposta al president, Pere Aragonès, per coordinar una resposta a la repressió de l'Estat, al vespre la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ho ha desmentit i ha assegurat que, en realitat, "no va ser una proposta amb contingut sinó un plantejament genèric que no tenia una proposta concreta". "Es va produir una reflexió genèrica però cap estratègia clara", ha assegurat Vilagrà.

Borràs havia explicat al matí en una entrevista a Rac1 que el dia 29 de gener, en una trobada amb Aragonès, li va traslladar una proposta ambiciosa de "resistència col·lectiva davant l'atac de l'Estat". No ha donat detalls de la proposta però ha assegurat que també la va compartir amb ERC i la CUP i ha conclòs que la inhabilitació de Juvillà ha acabat sent efectiva perquè aquesta proposta no va ser acceptada. Per contra, Vilagrà ha assegurat que sí que hi va haver "una reunió informal, una conversa genèrica", però que "la presidenta del Parlament no va plantejar cap pla, cap estratègia", perquè "els plans i les estratègies no es poden improvisar i s'han de fer en els òrgans de coordinació que existeixen". 

La matisació de la consellera de Presidència s'ha produït justament després que el president es reunís amb els responsables del grup parlamentari de Junts i els d'ERC al Palau de la Generalitat per intentar refer la unitat i rearmar l'independentisme, coincidint amb el primer aniversari de les eleccions del 14-F. Vilagrà no ha improvisat la seva resposta i hi ha insistit cada cop que se li ha indicat que amb les seves paraules desmentia les afirmacions de la presidenta del Parlament d'aquesta matí. De fet, també des de l'entorn del president s'ha assegurat que la reunió que ha explicat Borràs va ser una trobada de tot just mitja hora prèvia a un acte que es va celebrar a Manresa, i han insistit a negar que hi hagués cap proposta concreta, sinó reflexions sobre la situació.

 

Lideratge d'Aragonès

Malgrat el xoc que aquests desmentiments poden generar entre el Govern i el Parlament, Vilagrà ha assegurat que l'executiu no vol entrar en una escalada de retrets i ha insistit que la repressió no pot dividir l'independentisme, i que, de fet, "cal aprendre" del que va passar al Parlament. Ha insistit que el president ha mostrat el suport a la presidenta i a la Mesa del Parlament abans, durant i després del ple de dijous, i ha lamentat la situació del diputat Pau Juvillà, però ha advertit que "no calen les sortides personalistes en aquesta situació tan seriosa, sinó que convé una estratègia sòlida".

Com a conclusió de les reunions, la consellera de Presidència ha subratllat que cal recuperar grans consensos per a la governabilitat i recuperar confiances i ponts, "no ser reactius sinó propositius" i refer l'espai de consens estratègic. "Ens hem de sentir còmodes en aquest espai estratègic, que tothom hi pugui tenir cabuda. Reivindiquem el lideratge del president de la Generalitat, que ha de ser propositiu, però també polític", ha puntualitzat Vilagrà, que ha reiterat que el president exposarà la seva estratègia en aquesta direcció a la conferència que pronunciarà el dia 14.