Els condicionants de l'acord entre la CUP i Junts pel Sí per investir president Carles Puigdemont i garantir estabilitat parlamentària al Govern comencen a visualitzar-se. Avui els diputats Julià de Jòdar i Josep Manel Busqueta han entregat la seva carta de dimissió, on s'han felicitat per haver complert amb l'eslògan "ni Mas ni març" i han carregat contra aquells que "han pensat que això ens podia fer mal".

"Han estat tres mesos durs i difícils", asseguren els cupaires, que diuen haver constatat que "el debat respectuós, franc i honest no són sempre les premisses des de les quals s'articula la democràcia en les nostres societats". La crítica també l'han allargat al capitalisme i "les hores i hores de tertúlies on professionals de l'opinió conformen els relats de les majories".

Confiança absoluta

Jòdar i Busqueta han emfatitzat que el camí de la CUP és "ser el fre de totes les polítiques que pretenguin continuar agredint, a cop de tisora, les classes populars". En aquest sentit, han fet confiança als deu diputats de la formació per ser-ne la garantia.

Amb aquests dos últims canvis, la formació anticapitalista culmina una renovació que els ha obligat a canviar un 40% de les seves cares al Parlament, amb la curiositat que esdevindrà l'únic grup parlamentari amb més presència de dones que d'homes (6 a 4).

Cares noves

En substitució de Jòdar i Busqueta entraran la sociòloga i número 8 per Barcelona el 27S, Mireia Vehí, i l'activista i número 9 per Barcelona, Joan Garriga, Nana. Vehí, nascuda al poble de Vilafant (Girona) és especialista en immigració, drets humans i gènere; i Garriga, de Sant Pere de Ribes, ha estat implicat històricament en moviments com el Bloc Català de Treballadors o el Moviment de Defensa de la Terra (que forma part de la CUP).

A aquestes substitucions s'hi afegeix el canvi del cap de llista a Lleida, Ramon Usall, que va renunciar el desembre per motius de salut personals, per la número dos dels cupaires, Mireia Boya, i el d'Antonio Baños, a qui rellevarà la número deu per Barcelona, Pilar Castillejo.

Boya, nascuda a Les, és llicenciada en Ciències Ambientals per la UAB i va ser coordinadora de l'ANC a la Val d'Aran. Per la seva banda, Castillejo, nascuda a Ripollet, és primera tinent d'alcalde de la ciutat.