El relator de Tortures de les Nacions Unides, Nils Melzer, ha dit que veu “problemàtic" que els estats no segueixin les recomanacions de l’ONU, en referència a l’incompliment de l'Estat en la resolució del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries que demanava l'alliberament dels presos polítics.

Així s'ha expressat preguntat per aquest fet en la inauguració del Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona, que estrenarà el film The war on journalism: The case of Julian Assange i que comptava amb la participació del pare de Julian Assange, John Shipton. Nils Melzer ha orientat la intervenció a la presumpta tortura psicològica a Assange i ha dit que no ha tingut “cap judici just” en els processos legals que ha patit fins ara.

El festival estrenarà l'1 de desembre el film que relata el cas de Julian Assange, dirigit per Juan Luis Passarelli. Es llançarà en un moment crucial del cas, que tindrà una resolució el pròxim 4 de gener, quan la justícia britànica decideixi si l’extradeix.

A més d’assegurar que no tindrà una “resolució justa”, ha denunciat la creació per part dels estats d'"una narrativa pública" contra Assange per "criminalitzar la veritat", motiu pel qual ha declarat "preocupant" la no cooperació dels estats". A banda, John Shipton, pare d'Assange, ha fet referència a l'estat del seu fill i ha apuntat que "Julian és resilient" i que "després de deu anys de tortura té l'esperit fort".

Segueix en directe l'actualitat i l'última hora del coronavirus.

La desobediència d'Espanya

Tot i la insistència de l'ONU perquè la Moncloa atengui la resolució del seu grup de treball sobre els independentistes, el govern espanyol sempre s'ha negat a fer-ho i ha menyspreat la feina i l'honestedat de l'òrgan. Més concretament, des del govern espanyol sempre han considerat que "l'informe planteja dubtes sobre la seva independència i imparcialitat", i que s'ha utilitzat l'organisme "amb fins espuris". També hi veuen una "interferència" en el procés judicial que ja va dictar sentència, i ho atribueixen a la "manipulació i desinformació".

Per la seva banda, el president del Grup de Treball de l'ONU sobre Detencions Arbitràries, Antonio Guevara, va qualificar de "desproporcionades" les "acusacions" que la Moncloa va fer al grup de treball. "Atacar el missatger i no abordar directament la situació problemàtica que s'identifica als dos informes", va dir. "Aquests atacs sí que són poc comuns pel context dels països en el món diplomàtic", va afegir.