La resposta del govern espanyol a l'ONU és demolidora. Des de Moncloa posen en qüestió tota la feina realitzada pel Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries, que acaba de demanar l'alliberament d'Oriol JunquerasJordi Sànchez i Jordi Cuixart. Fonts de l'executiu denuncien que "l'informe planteja dubtes sobre la seva independència i imparcialitat", i fins i tot denuncia la "utilització" de l'organisme "amb fins espuris". Hi veuen una "interferència" en el procés judicial a punt de quedar vist per a sentència, i ho atribueixen a la "manipulació i desinformació". No és poca cosa.

En primer lloc, des del govern espanyol denuncien ignorància del grup de treball: "Els redactors de l'informe no saben de quins delictes estan acusats a Espanya els promotors de la denúncia". També els retreu que "consideren que és legal a Espanya la convocatòria d'un referèndum d'independència d'una part del territori, quan és clarament contrària a la Constitució espanyola". I se situa en la mateixa tesi que les acusacions: va haver-hi sedició. "Donen per fet que les concentracions del 21 i 22 de setembre eren manifestacions en favor del referèndum i no concentracions destinades a obstaculitzar l'actuació de comissions judicials", critica l'executiu de Sánchez.

Per altra banda, la Moncloa acusa el grup de treball de l'ONU de no respectar la separació de poders i la independència judicial, "arribant a demanar al govern d'Espanya que adopti mesures que només corresponen al poder judicial". I desmenteixen que hi hagi presos polítics un cop més: "Donen per cert que a Espanya es jutja les persones per les seves idees, i no pels seus actes, obviant que els qui a Catalunya tenen i expressen idees independentistes no són perseguits per la justícia".

El govern espanyol considera "especialment greu" que l'informe s'hagi fet públic "poc abans que quedi vista per a sentència la causa" al Tribunal Suprem, "una lamentable circumstància que podria ser interpretada com una interferència en un procés penal en marxa".

Per tots aquests motius, l'executiu en funcions fa una esmena a la totalitat de tot l'informe i fa "una crida als seus responsables i als supervisors del sistema en el conjunt perquè reforcin el rigor, independència i equanimitat dels seus treballs i romanguin alerta davant dels intents de manipulació i desinformació a què puguin ser sotmesos".