El relator especial de l’ONU per la llibertat d’opinió i d’expressió, David Kaye, ha reclamat l’excarceració dels presos polítics. “Haurien de ser alliberats”, ha dit aquest dimarts en un col·loqui organitzat per Òmnium Cultural. També ha expressat que “no haurien d’haver estat empresonats”, atès que estan entre reixes per “raons intolerables” i no “per delictes violents”. A l'acte també hi ha participat el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri.

El relator ha equiparat els nou presos polítics catalans amb “periodistes i presos polítics captius arreu del món”. D’altra banda, creu que les presons són un dels “pitjors llocs” per evitar la propagació de pandèmies com el coronavirus, tenint en compte les indicacions de l’OMS, i també per això en demana l’alliberament.

Després de la intervenció de Kaye sobre els presos, el president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha fet ressò de les seves paraules i ha tornat a demanar l'alliberament dels consellers del seu Govern, de Carme Forcadell, de Jordi Sànchez i de Jordi Cuixart.

En aquests moments, els presos polítics tenen accés a l'article 100.2 del reglament penitenciari i això els permet poder sortir de la presó unes hores al dia per anar a treballar o fer un voluntariat.