L'exrelator i expert independent de l'ONU Alfred de Zayas ha defensat aquest dimarts que Bèlgica no pot extradir el president a l'exili, Carles Puigdemont, a Espanya "per cap via". "Totes les accions de Puigdemont són purament polítiques i no violentes", ha assegurat.

En una sèrie de tuits, De Zayas recorda que s'hauria d'aplicar el principi de no devolució en el cas de Puigdemont. Això implica que una persona refugiada a un país no pot ser extradita al seu si corre el risc de ser perseguida per motius de "raça, religió, nacionalitat, pertinença a un grup social particular i opinió política".

"Si jo fos el jutge belga, rebutjaria la sol·licitud d’extradició espanyola com un abús de procés frívol i vexatori i una violació de l’article 2 del tractat de Lisboa", diu, en referència al text que assegura als ciutadans europeus "un espai de llibertat, seguretat i justícia sense fronteres interiors".

"Espanya està molt lluny de ser una democràcia moderna sota l’estat de dret", carrega el relator, que recorda "lleis arcaiques" com el crim de lesa majestat o la llei de mordassa.