Ja hi ha data per a la nova ronda de consultes per a la investidura del rei Felip VI. Serà dimarts i dimecres de la setmana que ve. El dimecres a les 11:45 serà quan rebi l'única representant independentista, Laura Borràs, portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats. La resta de formacions sobiranistes --ERC, la CUP i EH Bildu-- han declinat participar-hi perquè no reconeixen la legitimitat de la monarquia. En dos dies el monarca rebrà fins a 19 formacions polítiques.

El dimarts al matí el Rei rebrà Isidro Manuel Martínez (Fòrum de Ciutadans), Tomás Guitarte (Terol Existeix), José María Mazón (PRC), Néstor Rego (BNG) i Joan Baldoví (Més Compromís). A la tarda, Javier Esparza (UPN), Pedro Quevedo i Ana Oramas (Coalició Canària), Yolanda Díaz (Galícia En Comú) i Íñigo Errejón (Més País).

La ronda continuarà dimecres al matí amb Alberto Garzón (Izquierda Unida), Aitor Esteban (PNB), Jaume Asens (En Comú Podem), Laura Borràs (JxCat) i Inés Arrimadas (Ciutadans). La ronda la tancaran, a la tarda, Pablo Iglesias, Santiago Abascal, Pablo Casado i Pedro Sánchez.

El més probable és que Pedro Sánchez sigui designat candidat i llavors la presidenta del Congrés Meritxell Batet haurà de fixar la data del debat. El fet que el Rei faci la ronda de consultes la setmana que ve –abans que Sánchez marxi al Consell Europeu dijous- obre la possibilitat per fer la investidura abans de Nadal, com vol el govern espanyol, perquè deixa lliure la setmana del 16 de desembre. No obstant això, abans caldria encarrilar les negociacions amb ERC, l'abstenció de qui és imprescindible.