El rei espanyol Felip VI ha rebut aquest divendres en audiència militar a un grup d’oficials de les Forces Armades i de la Guàrdia Civil que commemoren el seu quadragèsim aniversari de la finalització dels seus estudis en les diferents acadèmies militars. Entre aquests hi havia també l’excap de l’Estat Major de Defensa (JEMAD) Fernando Alejandre, conegut per haver estat l’ideòleg d’un pla militar per actuar a Catalunya en cas que la independència s’hagués consumat després de l’1-O.

Alejandre estava, entre el març del 2017 i el gener del 2020, al capdamunt de la cúpula militar espanyola, és a dir durant els mesos que van ser crucials abans de la celebració del referèndum i també durant els posteriors, un cop celebrat. L’exjemad ha estat una figura controvertida per les revelacions que va fer en un llibre de memòries, publicat aquest any, sota el títol Rey servido y patria honrada.

En el llibre, Alejandre recull molts detalls del seu pas per les Forces Armades espanyoles, la seva relació amb els polítics i companys de la carrera militar. Però el que més va sobtar del llibre van ser les informacions sobre el pla militar que havia dissenyat per sufocar la revolta a Catalunya. El pla militar l’havia pactat amb l’aleshores ministra de Defensa María Dolores de Cospedal. La intenció era respondre a l’independentisme en cas que l’1-O acabés amb una independència real, cosa que mai va passar.

El govern espanyol diu que no sabia res del pla militar

En una resposta parlamentària al diputat Jon Iñarritu, el govern espanyol de Pedro Sánchez ha admès aquesta setmana que desconeixen l’existència d’aquest pla que des de l’exèrcit s’hauria fet per aturar per la via de la força el procés independentista. La Moncloa, a més d’admetre que no sabia res del pla, va dir que li semblava “gravíssim” en cas que existís.

Alejandre diu en el llibre que l’ordre va arribar a estar activa durant vuit segons, que va ser justament el temps que va durar la declaració unilateral d’independència, deixada en pausa pel president Carles Puigdemont. Com que la independència de Catalunya no va anar més enllà dels vuit segons, el pla militar no es va desplegar. L’estat espanyol en va tenir prou activant l’article 155 i posant a treballar els funcionaris catalans a les ordres de Madrid.

El general Alejandre va ser destituït com a cap de l’Estat Major de la Defensa per l’actual ministra de Defensa, Margarita Robles, el gener del 2020. Ell mateix diu que aquest cessament va ser abrupte, mentre estava participant en una reunió de l’OTAN a Brussel·les i després de diferents discrepàncies amb Robles i tot el seu equip ministerial.