L'excap de l'Estat Major de la Defensa d'Espanya (Jemad), el general Fernando Alejandre, ha afirmat que durant la tardor del 2017, quan es va produir el referèndum i la declaració unilateral d'independència, tenia "previstes totes les alternatives davant de l'independentisme" a Catalunya. L'exjemad, en una entrevista per a l'ABC, ha relatat que "en un sobre guardava l'ordre d'activació per a un pla que mai va arribar-se a posar en marxa", ja que la declaració d'independència "va durar poc menys de dotze segons". El general ha revelat que aquest pla "era molt anterior a l'aplicació del 155" i que era una alternativa per fer front a l'independentisme.

Alejandre ha explicat que aquest "pla" consistia a donar suport a les forces i cossos de seguretat de l'Estat i concloïa "accions molt variades", suport logístic a la protecció de punts o instal·lacions sensibles. De fet, ha argumentat que el pla era el mateix que es va usar per als atemptats de l'11-M, que es va donar protecció a les vies de ferrocarril i estacions de tren. "Sobre aquests fonaments planejaríem una operació escalable que s'anés ajustant en cada moment, en funció de com evolucionés la situació", ha explicat.

També ha assegurat que des de les Forces Armades "tenien informació bastant fiable de la situació", també dels CDR i de la situació del cos de Mossos d'Esquadra. Pel que fa al cos policial, ha argumentat que "atès que les cadenes de comandament estaven tremendament polititzades, no podrien actuar". El general ha explicat que des del ministeri que liderava l'exministra Cospedal hi havia "preocupació perquè hi hagués la més mínima filtració" de les actuacions previstes: "Va estar d'acord que havíem d'estar preparats". "Em va demanar que, per mantenir el cercle encara més tancat, que fos jo mateix qui redactés un esborrany d'aquesta directiva", ha revelat sobre el pla per combatre l'independentisme. "Amb aquesta carta vaig viatjar fins a la decisió de les Corts d'aplicar l'article 155 de la Constitució, però no va caldre mostrar-la", ha sentenciat.

Puigdemont replica Alejandre

El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha replicat les declaracions del general Alejandre. Unes paraules "en plena guerra" contra Ucraïna, que "defensa el seu dret a l'autodeterminació". Puigdemont ha titllat a l'exjemad "d'aspirant a criminal en nom de la pàtria" i ha lamentat que surti a la llum que l'Estat espanyol tenia preparada una operació militar per combatre l'independentisme en plena guerra a Ucraïna.

puigdemont TUIT

Policies imputats per l'1-O

El titular del jutjat d'instrucció 7 de Barcelona ha acceptat citar com a investigats onze nous agents de la policia espanyola, acusats d’agredir votants en centres de Barcelona durant la celebració del referèndum d’autodeterminació del 2017. El gener passat, les entitats Òmnium, Irídia i l’ANC, com a acusacions populars en la causa, van demanar 37 noves imputacions després d’aportar un exhaustiu informe amb imatges, en el qual asseguren que s’identifiquen fins a 468 accions policials desproporcionades en 16 escoles de Barcelona. I per això, sol·licitaven 37 noves imputacions d’agents de la policia espanyola: 24 serien noves imputacions i 13 serien ampliacions, és a dir, d’agents que ja són investigats per altres accions. Actualment, hi ha una cinquantena d’agents imputats.

I, ara el jutge ha acceptat ampliar la investigació contra onze dels 37 nous agents perquè se'ls veu donant cops de puny o amb la defensa policial al cap de votants, mentre descarta els casos en què els agents arrosseguen o empenten ciutadans, en considerar que “no és una actuació desproporcionada” per complir l'ordre judicial del TSJC de no permetre la votació, tot i que sense alterar la convivència, matisava la magistrada Mercedes Armas,