El rei Felip VI aterrarà aquest dijous a Catalunya, per segon cop en una setmana, per lliurar els premis Princesa de Girona en una de les visites oficials més tenses que el monarca haurà protagonitzat durant el seu regnat. El Rei arribarà acompanyat de la reina Letícia i del ministre Pedro Duque. No hi haurà cap representant del govern català ni dels responsables dels consistoris que ha de visitar.

Declarat persona non grata per l'Ajuntament gironí, que ha deixat clar que no pensa cedir-li més l'Auditori de la Fira de la ciutat per al lliurament dels premis, Felip VI ha hagut de buscar refugi en un centre privat de Vilablareix, l'Espai Mas Marroch, dels germans Roca.

També l'alcalde d'aquest municipi ha deixat clar que el monarca no és ben rebut pel seu consistori, com ho ha comunicat el responsable de l'Ajuntament de Caldes de Malavella on l'endemà  se celebra la segona jornada dels premis, amb la trobada anual Restacatadors de talent.

De fet, aquest vespre, a la mateixa hora que intervindrà el Rei, està previst que a Caldes de Malavella s'inauguri la plaça 1 d'Octubre i es projecti un vídeo amb un missatge del president Carles Puigdemont.

Aquesta serà la primera visita del monarca després que el president de la Generalitat va deixar clar divendres de la setmana passada que acudiria a la inauguració dels Jocs Mediterranis per no donar l'esquena a un esdeveniment molt important per a la ciutat de Tarragona, però que aquell seria el darrer acte que cap membre del Govern compartiria amb el monarca.

A banda d'anunciar que no acudirien a més actes on fos present el monarca ni el convidaries a cap acte organitzat per la Generalitat, el president va anunciar que renunciava a la vicepresidència dels premis princesa de Girona.

Torra va argumentar en una declaració institucional que "40 anys després de la fi del franquisme es continua perseguint persones per la seva ideologia encara que sigui escrupolosament pacífica i democràtica". Així mateix, va retreure que "el rei d'Espanya no ha demanat perdó", des que va comparèixer el 3-O després de la repressió contra el referèndum amb "una violència que va causar un miler de ferits i davant la qual no ha tingut ni una sola paraula de suport ni consol a ells ni a les seves famílies".

Tot plegat es produeix en un moment en què la popularitat del monarca està sota mínims a Catalunya i quan el relleu del govern del PP i la voluntat de diàleg expressada per Pedro Sánchez, ha deixat situat el cap d'Estat en una de les posicions més hostils davant l'executiu català i l'independentisme.

En aquest context, el discurs que pronunciï Felip VI en l'acte de lliurament dels premis, se situarà com a termòmetre per calibrar quina serà a partir d'ara l'estratègia de la Casa Reial en relació al pols polític independentista.