L'"obligació" dels nous diplomàtics és projectar l'"imatge autèntica" d'Espanya al món. Així ho ha assegurat el rei Felip VI aquest dilluns, durant l'acte d'entrega dels despatxos a la nova promoció de l'Escola Diplomàtica. El monarca els ha recordat que han de "defensar els interessos d'Espanya i projectar la seva imatge". Aquesta imatge, ha assegurat, és la d'un "país democràtic, lliure, modern, solidari, tolerant i obert al món".

L’endemà que s’anunciés la contracampanya del govern espanyol a través de la secretaria d’Estat de l’España Global per contrarestar l'independentisme, el rei espanyol ha defensat que els diplomàtics estan “sempre cridats a defensar i promoure” un país “definit pels principis i valors de la nostra Constitució”. En aquest sentit, Felip VI els ha demanat “pensar sempre que l’Estat som tots i que la col·laboració amb els experts dels altres cossos de l’administració, fins i tot del sector privat, us garantirà un resultat més eficaç i eficient”.

En l’acte també ha participat el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, que ha parlat en termes molt semblants d’una “Espanya plural i cosmopolita, un país obert, a la immigració i a la innovació, a totes les cultures, dinàmic, inversor, modern, amb una societat diversa i integradora”.

Si bé Borrell ha repassat els “nombrosos interrogants” amb els quals hauran d’enfrontar-se els nous diplomàtics, no ha fet cap referència a la crisi veneçolana. En canvi, sí que ha parlat del Brexit i de les “complicades” relacions amb els Estats Units, perquè “l’Atlàntic nord està en plena deriva”. De fet, ha parlat dels “primers passos d’un divorci transatlàntic”.

Aquest dilluns ha tingut lloc l'acte d'entrega dels despatxos a la 70a promoció de l'Escola Diplomàtica, que integren 15 homes i 10 dones. El cap de l'Estat espanyol els ha donat la "benvinguda a l'Estat".