Els escàndols ja són gairebé diaris a la monarquia espanyola: des de les dues regularitzacions fiscals de Joan Carles I, uns diners prèviament defraudats a la Hisenda espanyola, fins a les vacunes abans d'hora de les infantes Cristina i Elena justament als Emirats Àrabs. Davant d'això, i malgrat la negativa reiterada del PSOE al Congrés dels Diputats, l'independentisme i el sobiranisme han reclamat les compareixences de Felip VI i del president Pedro Sánchez "davant la gravetat del que ha passat en les últimes hores, dies, mesos i anys en relació a la casa reial". La mateixa setmana que han registrat la setena comissió d'investigació sobre la monarquia espanyola.

Aquest mateix matí, els grups d'ERC, Junts, la CUP, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís registraran les dues peticions de compareixença. En primer lloc, demanaran la del Rei actual "per donar compte davant del Congrés dels Diputats de la marxa del rei emèrit del país, així com les últimes informacions conegudes en relació a membres de la família reial". En segon lloc, reclamaran la del president del govern espanyol a la cambra baixa "per donar compte del paper del govern espanyol en els mateixos escàndols".

Com és previsible, les iniciatives comptaran amb el veto dels socialistes a la Mesa del Congrés dels Diputats. Aquesta mateixa setmana van fer pinça amb el PP i Vox per tombar diverses iniciatives. En primer lloc, van impedir la tramitació de la petició de compareixença de la ministra María Jesús Montero i la directora de l’Agència Tributària per donar explicacions per la regularització de vuit milions d’euros rebuts de la Fundació Zagatka sense ni tan sols obrir una investigació. L'havien sol·licitat els grups d'ERC, JxCat, PDeCAT, CUP, Bildu i BNG. Però no només això: l’òrgan de govern de la cambra baixa també va tombar una pregunta de la diputada de Junts, Míriam Nogueras, sobre per què Hisenda no ha obert cap expedient al rei emèrit, fugit als Emirats Àrabs. 

Demà tots dos a Barcelona

Aquest mateix divendres, tant Felip VI com Pedro Sánchez reprendran l'agenda pendent i visitaran junts la planta de SEAT, a Martorell. Aquest acte estava previst per al passat mes de desembre, però va haver de ser anul·lada per la quarantena del president del govern espanyol, que dies abans havia estat en contacte estret amb Emmanuel Macron, positiu per coronavirus. El cap de l'Estat i el cap del govern es trobaran amb les manifestacions convocades pels CDR.