No se sap si ha vingut per quedar-se, però aquest any s'ha repetit l'homenatge d'Estat a les víctimes de coronavirus. Novament presidit pel rei Felip VI, aquest any s'ha volgut homenatjar especialment els professionals sanitaris morts com a conseqüència de la pandèmia. Un acte emotiu, amb protagonisme del monarca i dues grans absències: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el lehendakari Íñigo Urkullu. El cap de l'Estat ha estat l'encarregat de lliurar les grans creus de l'ordre del mèrit civil a aquestes famílies.

L'acte al Palau Reial de Madrid ha comptat amb uns 700 convidats. D'aquests, uns 250 eren justament familiars dels 120 sanitaris que han mort. La resta, autoritats de l'Estat: el president Pedro Sánchez i el seu govern en ple, el president del Suprem, la presidenta del Congrés, el nou president del Senat, els presidents autonòmics... Només hi han faltat Aragonès, Urkullu i l'extremeny Guillermo Fernández Vara. També el ministre Fernando Grande Marlaska, que té reunió dels ministres de l'Interior de la Unió Europea. Si l'any passat hi havia la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquest any no hi havia cap representant de les institucions comunitàries.

pedro sanchez araceli acte covid - EFE

FOTO: El president Pedro Sánchez arriba a l'acte acompanyat d'Araceli, la primera vacunada a l'Estat, i de familiars del doctor Joaquín Díaz, mort per la pandèmia (EFE)

S'ha fet al Palau Reial i, un cop més, el protagonisme ha estat per al Rei, que ha conclòs l'acte amb un discurs. En el parlament, Felip VI ha instat les autoritats a "no permetre l'oblit" dels ciutadans que han hagut "d'enfrontar aquesta malaltia, els qui van morir en soledat, la generació que ens ha deixat un buit i que ens ha fet ser el que som i els professionals que van lliurar la seva vida per salvar-ne moltes altres". Com ja va fer fa un any, el monarca ha defensat que "en desafiaments com aquest la unitat és fonamental​".

També ha estat el Rei qui ha lliurat quatre de les 120 grans creus de l'ordre del mèrit civil aprovades aquest dimarts pel Consell de Ministres. Han estat lliurades als familiars del doctor Joaquín Díaz (67 anys), cap de cirurgia general i de l'aparell digestiu de l'Hospital La Paz de Madrid; del doctor basc Jesús Algaba (79 anys), referència internacional en otorrinolaringologia; de l'auxiliar d'infermeria Pablo Riesgo (26 anys), que exercia a l'Hospital de Jove d'Astúries, i de la doctora Nedialka Veleva (68 anys), ginecòloga nascuda a Bulgària que exercia des del 1995 en un centre privat de Palma. La resta de distincions seran entregades pel mateix monarca en una recepció privada al Palau Reial, amb 102 d'aquestes famílies.

En l'acte també hi ha participat Araceli Hidalgo, la primera vacunada a l'estat espanyol, que ha enviat un agraïment als professionals sanitaris i de residències i ha demanat als joves que "respectin la pandèmia". També hi ha estat present, en un vídeo protagonitzat per ell, el futbolista Andrés Iniesta, que narrava tres històries d'esperança. Hi ha hagut interpretacions musicals emotives de l'Orquestra de RTVE i de l'Orfeó Pamplonés. I hi ha hagut paraules en català, euskera i gallec. Això sí, només la benvinguda i el comiat de l'acte, que ha estat conduït pel periodista Fernando Ónega.