La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha presentat avui el seu escrit de defensa al Tribunal Suprem, que la jutjarà per desobediència al tribunal que jutjava als independentistes catalans per no voler contestar les preguntes de VOX. En l’escrit, la seva defensa indica que no ha comès cap delicte i que  se li han vulnerat els seus drets a tenir el jutge predeterminat per llei, a no ser sancionada dos cops i a la seva llibertat ideològica i d’expressió.  Per tot això, demana al tribunal, que si no accepta les qüestions prèvies, que li habiliti un traductor oficial perquè declararà en català i que no la condemni.

La fiscalia demana per a la diputada anticapitalista  sis mesos de presó i sis mesos  d’inhabilitació a càrrec públic  en considerar-la autora d’un delicte de desobediència ordinària, que sí que comporta penes de presó en contra de la desobediència aplicada a funcionari públic.  La fiscalia indica que el 27 de febrer de 2019, Reguant va cometre un delicte de desobediència perquè no va voler contestar les preguntes de l’advocat de Vox. Per la defensa, exercida per l’advocat Daniel Amelang, exposa que la diputada no es va negar a respondre al tribunal sinó al representant “d’un partit d’ultradreta i antifeminista”, i que va exercir “una mena d’objecció de consciència” contra un partit “contrari als drets humans”.

Drets vulnerats

En l’escrit de defensa, Reguant exposa que en aquest  procediment se li han vulnerat tres drets bàsics. El primer de tots al jutge predeterminat per la llei i sol·licita al Suprem que torni  la causa a la instrucció  però a  l'alt tribunal i no en el jutjat d'instrucció,  ja que va obtenir l’acta   de diputada el 27 de febrer del 2021 i va comunicar-ho al jutjat el 10 de març, i els escrits d’acusació es van presentar després. “L’aforament és una obligació legal, no una prerrogativa del tribunal”, sosté la defensa. També precisa que no se la pot castigar dos cops pel mateix  i precisa que el tribunal la va sancionar a pagar una multa de 2.500 euros, fet que permet la Llei Orgànica del Poder Judicial  de realitzar a un tribunal  quan consideri que “és una falta i no un delicte”.

Finalment, la defensa indica que Reguant “mai va tenir una actitud desafiant i irresponsable vers el tribunal”, sinó que va exercir el  seu dret a la llibertat d’expressió i que li causaria “un perjudici moral” haver de contestar una acusació popular, que va expressar obertament que la seva presència en el judici contra els líders catalans era per promocionar-se públicament i políticament. A més a més, la defensa exposa que la pena que demana la fiscalia és “desproporcionada”, ja que implicarà perdre l’acta de diputada quan  en la seva declaració no ho era, i exposa el cas i el greuge patit pel diputat  al Congrés de Podemos Alberto Rodríguez.

Reguant i  Antonio Baños van ser dos dels testimonis  de la llarga llista de persones citades per la defensa del president d’Òmnium, Jordi Cuixart. En l’oposició de tots dos a no contestar a Vox, el penalista Benet Salellas,  de l’equip de la defensa de Cuixart, va demanar al president del tribunal Manuel Marchena que fes ell directament les preguntes. Es va crear un malentès i tots dos van ser amonestats pel tribunal.

Foto principal: La diputada de la CUP Eulàlia Reguant en el Parlament /Sergi Alcàzar