La decisió de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, d'apartar el diputat d'Unidas Podemos Alberto Rodríguez del seu escó no només es contradiu amb el parer de diferents instàncies legals a les quals ha consultat el polític canari sinó que, a més, passat un mes i 15 dies, la pena va quedar liquidada. Per tot plegat, l'exdiputat ha fet arribar una carta a Batet en què reclama la restitució del seu escó "en no existir ja pena alguna pendent de complir".

El diputat canari va ser condemnat pel Tribunal Suprem un mes i mig de presó i inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu arran d'un delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat durant una protesta contra la llei Wert el 2014. Finalment, però, es va substituir la pena de presó per una multa de 540 euros. En un primer moment, els lletrats del Congrés van sostenir que Rodríguez podia conservar el seu escó. No obstant, davant la reclamació del president de la Sala Segona del Suprem, Manuel Marchena, la presidenta de la Cambra li va retirar l'escó.

JEC: la inhabilitació era per concórrer a eleccions

A la missiva, Rodríguez detalla a Batet que la Junta Electoral li va comunicar el passat 11 de novembre que el Codi Penal estableix que la inhabilitació especial priva el condemnat a ser elegit per a càrrecs públics, per la qual cosa la condemna imposada a l'aleshores diputat comportava que no podia "concórrer com a candidat a processos electorals durant el període de duració de la pena imposada en la citada sentència".

Per la seva banda, el Suprem li va notificar el 23 de desembre una interlocutòria en què se l'informava que la seva pena havia quedat liquidada el 5 de desembre.

 

"Amb independència de la discrepància que puguem tenir sobre la liquidació de la pena, el cert i veritat és que les dues instàncies, que alguna cosa tenien a dir i resoldre sobre la condemna injustament imposada, han determinat d'una part, en què consistia la citada pena i els seus efectes i, d'una altra, que la mateixa ha quedat ja extingida", afegeix.

Per tot plegat li reclama "sense més demores" que se'l restitueixi  atès que ja no hi ha cap pena a complir.

 

A la imatge principal, l'exdiputat de Podemos Alberto Rodríguez a Cpongrés / Europa Press