Malgrat que la CUP va firmar un acord amb Esquerra per permetre la investidura del president Pere Aragonès, no ha passat una setmana sencera que aquesta formació política no hagi avisat els republicans de les condicions que els hi han posat si volen seguir al Govern i complir la legislatura. D'una banda, les polítiques socials on el plat més fort són els desnonaments i el paper dels Mossos, de l'altra, les relacions amb l'Estat espanyol per aspirar a la sobirania catalana.

Aquesta setmana ha tocat parlar més d'indults i taula de diàleg i per tant ens quedem en aquesta darrera qüestió. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant recorda: "Amb els indults i la taula de diàleg, on el govern espanyol es nega a parlar d'amnistia i autodeterminació, no es resol el conflicte". I per això exigeix que el Govern es negui a resoldre, de retruc, els interessos de Pedro Sánchez per seguir tenint el suport al Congrés dels Diputats: "I si això [els indults] ho fan per estabilitzar el seu govern a l'Estat, s'equivoquen. Esperem que la resta de forces independentistes també ho tinguin clar".

La CUP ha reiterat que no confia amb la taula de diàleg tot i que no s'hi oposarà, però sí en les derivades que aquesta pugui comportar: "No s'hi val estabilitzar un govern espanyol que nega la major i per tant nega que aquí es pugui exigir el dret a l'autodeterminació".

En aquest sentit, el president d'Unidas-Podemos al Congrés, Jaume Asens, ja va marcar ahir la línia que precisament retreu Reguant. "El que estem esperant tots és que seguin a una taula a dialogar i renunciïn a la via unilateral, com a mínim de moment", va declarar ahir Asens que, a més, va assegurar que "aquest gest ja l'estan fent" les forces independentistes", lluny de la realitat que Reguant, 24 hores després, ha recalcat.

Per tot plegat, la CUP avisa el president Aragonès: "Si la temptació d'Esquerra és pacificar aquests dos anys i esperar-se a una confiança absurda del PSOE s'equivocarà i hi haurà un embat de la gent contra el Govern. I aquí tothom haurà d'assumir les conseqüències i les responsabilitats polítiques d'això". A la vegada, Reguant admet que si li diuen l'any 2015 que certs partits tindrien presos polítics no s'ho hauria imaginat mai.

També defensa que la CUP "mai ha canviat, és la de sempre", davant d'aquells més crítics amb la formació respon: "Som els que sempre hem tingut clar que aquest país necessita autodeterminar-se, que cal canviar el model econòmic i transformar el fons. Busquem les millors maneres per a cada moment amb el propòsit d'aconseguir els nostres objectius polítics".

Fotografia de portada: La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, en una sessió al Parlament del passat mes d'abril