La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha advertit a la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, que vinculant el seu cas judicial amb la persecució política fa mal als represaliats. En una entrevista a l'ACN ha assegurat que "el fet que hi hagi hagut un acarnissament perquè és qui és, i és independentista, no pot tapar que aquesta causa no té un origen polític". Aquest dijous JxCat va presentar una petició a la Mesa del Parlament per reconsiderar la suspensió de Borràs. La CUP per la seva part, representada dins de la Mesa pel secretari tercer, Carles Riera, la rebutjarà. D'aquesta manera mantindran la seva postura en l'aplicació de l'article 25.4 del reglament, que cita que la Mesa "ha d'acordar la suspensió de drets i deures parlamentaris de manera immediata" un cop sigui ferm l'acte d'obertura del judici oral en casos d'acusació per delictes vinculats a la corrupció. El TSJC ha enviat a judici a Borràs per un presumpte fraccionament de contractes durant la seva direcció de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Reguant ha estat contundent i ha afirmat que "tocava que Borràs s'apartés i, si no s'apartava, per higiene democràtica i responsabilitat, suspendre-la de funcions".

"No té cap origen polític"

En ser preguntava sobre si Borràs té motius per sentir-se perseguida, Reguant considera que sí que s'ha produït una part de persecució política, però la causa per la qual anirà a judici "no té cap origen polític". En aquest sentit, la diputada de la CUP defensa que si no es tractés d'un presumpte cas de corrupció, el Parlament no hauria aplicat l'article 25.4. "És un cas de corrupció que es veu magnificat i del qual s'ha donat més bola per la voluntat dels poders de l'Estat d'embrutar l'independentisme amb la corrupció, però l'origen de la causa no és polític", ha asseverat. Precisament sobre aquest article, els anticapitalistes han manifestat la seva voluntat de modificar-lo si és per "millorar-ne la redacció", però en qualsevol cas per eliminar-lo. "Hi ha hagut juristes que han dit que era poc clar, doncs especifiquem-ho". De totes maneres, la diputada creu que si es canvia el reglament hauria de ser per abordar altres qüestions, com per exemple el blindatge de la cambra davant discursos d'odi. "S'hauria d'assegurar que els discursos d'odi no es produeixen al Parlament, i no només haver de fer advertiments a qui els fa. Si cal, s'apaga el micròfon", ha suggerit.

La interinitat de la presidència "no és bona"

Sobre la interinitat al capdavant de la presidència del Parlament, Reguant es manifesta en la mateixa línia que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, considerant que "no és bona". Tanmateix, assegura que és funció dels republicans i Junts abordar-ho, "són ells qui han creat o contribuït a crear aquest problema", ha justificat. El líder del PSC, Salvador Illa, va apuntar en una entrevista a Catalunya Ràdio que hi ha "mecanismes" per substituir Borràs, més enllà dels pactes entre socis de govern. Però Reguant insisteix que són aquests dos grups independentistes, que tenen un pacte de Govern, qui han de trobar la solució. Malgrat el malestar que ha produït entre alguns sectors de Junts i a ERC, la CUP no preveu que es trenqui el Govern per aquest motiu.