El Regne Unit protestarà avui per escrit davant del govern espanyol per l'actuació del patruller 'Tornado', que aquest diumenge va comminar a dos vaixells mercants a sortir d'"aigües territorials espanyoles" al costat de Gibraltar, quan estaven fondejats en una zona, que el Penyal i Londres consideren "aigües territorials britàniques de Gibraltar".

Una portaveu de l'Ambaixada britànica ha informat a Europa Press que aquest dimarts es presentarà davant del Ministeri d'Afers Estrangers, la UE i Cooperació una 'nota verbal', l'instrument bàsic amb què es comuniquen les Ambaixades amb els països amfitrions, i es protestarà també per escrit davant del Ministeri de Defensa.

El malestar britànic ja es va comunicar de manera informal al govern espanyol aquest dilluns, per part de l'ambaixador del Regne Unit a Espanya, Simon Manley. Així ho va avançar l'Oficina del Governador de Gibraltar -que representa al Ministeri d'Exteriors britànic al Penyal-. No obstant això, dilluns un portaveu oficial del Ministeri espanyol no tenia constància de cap conversa.

L'incident es va produir diumenge, quan el Vaixell d'Acció Marítima 'Tornado' va ordenar a dos vaixells civils que abandonessin la posició en la qual estaven fondejats davant la costa de Gibraltar, dient-los que estaven en aigües territorials espanyoles. L'incident va acabar amb la sortida del vaixell de la Marina espanyola després que els dos vaixells es neguessin a complir l'ordre i es despleguessin dues unitats de la Marina britànica.

El Ministeri d'Exteriors espanyol va al·legar que el patruller "estava desenvolupant en aquestes aigües les missions que tenia encomanades i li corresponen de manera habitual". A més, va assenyalar que les aigües que envolten el Penyal de Gibraltar són mar territorial espanyol on "Espanya projecta la seva sobirania d'acord amb el Dret Internacional".

El problema, la sobirania de les aigües

El problema de fons, que genera incidents recurrents a la zona, és que tant Espanya com el Regne Unit consideren pròpies aquestes aigües, perquè Espanya al·lega que al Tractat d'Utrecht, de 1713, no es van cedir aigües, més que les del port, i el Regne Unit considera que el Penyal ha de tenir aigües territorials conforme al Dret del Mar.

Així, cada vegada que un vaixell espanyol navega per aigües que Londres considera pròpies, el Regne Unit protesta formalment per la qual cosa considera una "incursió". Aquesta vegada, el Govern britànic va dir que no hi havia hagut "incursió" del vaixell militar espanyol, però l'incident es refereix a les ordres que el 'Tornado' va donar a vaixells comercials.

El Govern de Gibraltar va emetre un dur comunicat en el que va titllar de "provocació sense sentit" i "fanfarroneria" l'actuació del 'Tornado' i va acusar els militars espanyols de posar en perill la seguretat dels mariners i de sembrar confusió i distracció respecte als desafiaments de seguretat més amplis de l'Estret de Gibraltar.