El Regne Unit augmentarà les seves reserves de míssils nuclears fins a un màxim de 260, després d'haver fixat un topall de 180 a mitjans d'aquesta dècada.

Tot i que el 2010 l'Executiu britànic va proposar reduir la capacitat nuclear de 225 a 180 míssils, l'estratègia del Govern britànic per a política exterior i defensa ha proposat, avui dimarts, ampliar les reserves nuclears per "el canviant entorn de seguretat" amb un "ampli rang d'amenaces".

Segons l'estratègia per la pròxima dècada, coneguda com "la Revisió Integrada", el Regne Unit mantindrà quatre submarins nuclears actius, amb un sempre en patrulla permanent. No han volgut revelar xifres exactes sobre el nombre concret de reserves de l'arma atòmica per "complicar els càlculs dels potencials agressors".

En la presentació d'aquest dimarts de l'estratègia en la Cambra dels Comuns, el primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha dit que el primer resultat d'aquesta revisió serà un augment de la inversió en defensa de 24.000 milions de lliures per monetitzar les forces armades i renovar l'arsenal atòmic.

Tensió amb Rússia

Segons "la Revisió Integrada", és "probable" que un grup terrorista llenci un atac "exitós" amb armes químiques, biològiques, radiològiques o nuclears abans de 2030, i a més, és una "possibilitat realista" que el patrocini estatal del terrorisme augmenti en els pròxims anys. El document estableix de forma contundent quina és la major "amenaça per la seguretat" del Regne Unit, Rússia, i el "major aliat" del país, Estats Units.

"Fins que les relacions amb el seu Govern millorin, dissuadirem i ens defensarem activament contra tot l'espectre d'amenaces que emanen de Rússia", assenyala l'estratègia de "la Revisió Integrada". Malgrat tot, Londres situa com a factor geopolític més rellevant l'emergència d'aquesta dècada de la Xina com a actor global, el que converteix a aquest país en la "major amenaça estatal a la seguretat econòmica del Regne Unit, si bé reconeix el benefici de mantenir les relacions bilaterals".

Les exportacions del Regne Unit a la UE cauen un 40,7%

Les exportacions del Regne Unit han caigut un 40,7% al gener respecte al mes anterior, segons dades de l'Oficina Nacional d'Estadística. En el primer mes després de la sortida a tots els efectes del Regne Unit del bloc comunitari, les exportacions de productes britàniques s'han enfonsat fins als 8.100 milions de lliures, uns 5.600 milions menys que al desembre. Les importacions britàniques procedents de la Unió Europea també han caigut un 28,8% al gener. El descens és d'uns 6.600 milions de lliures i el valor total en el primer mes sota la nova regulació comercial se situa en unes 16.000 lliures.

Imatge principal: Foto d'en Boris Johnson. - EFE